Online oud schrift leren lezen met burgerbrief

0
122

Het Regionaal Archief Nijmegen neemt deel aan de landelijke paleografiesite Watstaatdaer. Lees bijvoorbeeld eens een burgerbrief.

Vanaf nu kunt u online oud schift oefenen met de burgerbrief van de familie Berndts (Oudburgers). Koopman Willem Berndts ontving de brief in 1635. De vrouw van (vermoedelijk) zijn kleinzoon kon er in 1723 een plaats in het Oud Burgeren Gasthuis mee verwerven. Lees de brief op Watstaatdaer! En wie klaar is met de burgerbrief kan verder oefenen met teksten over Nijmeegse Indiëvaarders, middelen tegen besmetteljke ziekten, losbandige zonen en polderbesturen in bange tijden.

Wil je het eens proberen? Kijk op Watstaatdaer. Er staan meer dan 100 complete teksten op de site om mee te oefenen. Daarbij kun je zelf instellen in welk niveau je de tekst wilt oefenen. Er zijn 4 niveau’s en elk niveau heeft steeds meer woorden die je moet invullen.
Daarnaast zijn er meerdere archieven, zoals het Zeeuws Archief, die ook een cursus paleografie aanbieden. En zoals in elk leerproces geldt: oefening baart kunst.