Records van het voormalige concentratiekamp voor Roma in Lety

0
92

Tsjechisch lokaal archief publiceert online gedigitaliseerde records van het voormalige concentratiekamp voor Roma in Lety.

Nieuwsserver Denik.cz meldt dat het Regionaal Rijksarchief (SOA) in Třeboň, Tsjechië, zijn archiefcollectie van gedigitaliseerde documenten over het concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog, het Zigeunerlager (in het Tsjechisch, Cikánský tábor) in Lety, op zijn website heeft gepubliceerd; de digitale collectie is gemaakt in samenwerking met het Instituut van het Terezín-initiatief in Praag als onderdeel van een project genaamd de “Database van slachtoffers van de nationaal-socialistische vervolging van ‘zigeuners’.

“Het Instituut heeft deze collectie gedigitaliseerd en experts uit ons archief hebben het vervolgens aangepast aan onze omstandigheden.  De archiefdocumenten bieden basisinformatie over de oprichting en het bestaan ​​​​van alle kampen die op het grondgebied van de gemeente Lety verschenen, vooral tussen 1940 en 1943, evenals tot 1945, toen de Tweede Wereldoorlog eindigde en die verschillende doelen en verschillende niveaus van betekenis hadden. Er zijn daarbij bijvoorbeeld lijsten van de gendarmes die in het kamp moesten dienen en er is vooral documentatie over degenen die daar gevangen zaten.

De persoonlijke dossiers van elke gevangene worden bewaard, evenals de documentatie over elke werkgroep in het kamp. Er zijn medische gegevens, vooral over het begin en het verloop van de tyfusepidemie. De collectie bevat ook documentatie van de bouw van het kamp en zijn uitrusting, evenals van zijn begraafplaats. De bestanden bevatten alfabetisch geordende lijsten van gevangenen tijdens alle fasen van de ontwikkeling van het kamp.”

“Er zijn daarbij aparte lijsten met mannen en vrouwen. Een deel van de collectie omvat schetsen van het kamp zelf, kleine plattegronden van de begraafplaats, de plattegrond van het administratieve gebouw van het kamp, ​​de plattegrond voor het personeelsgebouw en foto’s van de gevangenen. De foto’s documenteren echter niet officieel het leven in het kamp – ze zijn gemaakt voor persoonlijke doeleinden van de fotografen in een tijd dat het kamp nog geen volledig repressieve faciliteit was.  De collectie bevat 137 items, waaronder 19 boeken, negen registratiedocumenten, acht boekhoudboeken, 31 dozen met dossiers en twee kaartenregisters.

zie Roma records concentratiekamp Lety