Protesten In Brabant. BHIC verzoekt om persoonlijke gegevens van deze protesten.

0
41

Met de studentenrevolte in Parijs van mei 1968 breekt ook voor Nederland een turbulente tijd aan. Alles kan anders, alles moet anders. Ook in Brabant wordt volop actiegevoerd. Het BHIC zoekt verhalen, foto’s, films, affiches en ander oud materiaal dat een indruk geeft van de protestbewegingen en jongerencultuur van de jaren ’60, ’70 en ’80. Heb jij het van nabij meegemaakt? Of zelf nog op de barricade gestaan? Laat dan een bericht achter op deze website! https://www.bhic.nl/ontdekken/ons-brabant/protest-in-brabant#Protest%20in%20Brabant

Acties en demonstraties van groepen met een agenda, die gehoord willen worden. Het is een bijzonder actueel thema: van de acties in coronatijd en tegen de oorlog in Oekra├»ne tot de boerenprotesten, Black Lives Matter en #MeToo. Wereldwijd is sprake van een flinke opleving van protest- en oppositiebewegingen en hierbij wordt ook al regelmatig de vergelijking gemaakt met de periode van circa 1968 tot 1982, ook wel ‘de lange jaren zeventig’ genoemd.

Naar de protest- en emancipatiebewegingen van de lange jaren zeventig is al geregeld onderzoek verricht, maar een overzicht van acties en actiegroepen voor Brabant ontbreekt. Laat staan een overzicht dat bedoeld is voor een breed publiek. Op deze website wordt aandacht geschonken aan de kraakbeweging, vredesbeweging en vrouwenbeweging. Voor al deze bewegingen is ook een kaart gemaakt, om een indruk te geven waar in Brabant belangrijke acties hebben plaatsgevonden en waar de vele actiegroepen te vinden waren. Hierbij is niet gestreefd naar volledigheid: de site is in ontwikkeling, geeft een dwarsdoorsnede van de actiebewegingen en is bedoeld om op te reageren en aan te vullen.