Project Arbeidsinzet: alle documenten zijn ingevoerd!

0
58

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden honderdduizenden Nederlanders gedwongen in Duitsland tewerkgesteld. Samen met vrijwilligers maakt het Nationaal Archief in het project Arbeidsinzet de collectie Arbeidsinzet van het Nederlandse Rode Kruis digitaal doorzoekbaar. In slechts zeven maanden tijd zijn door meer dan 780 vrijwilligers alle 200.000 documenten uit de collectie Arbeidsinzet ingevoerd.

Eén van de belangrijkste inzichten is dat de collectie Arbeidsinzet niet alleen maar gegevens bevat over tewerkgestelde mannen. Iedere Nederlander die zich na de bevrijding in Duitsland bevond werd geregistreerd. Hierdoor zitten er ook veel gegevens over vrouwen en kinderen in de collectie. Door het invoerwerk van onze vrijwilligers vonden we o.a. meer informatie over de vader van actrice Loes Luca. Hij zat als kind in een jeugdkamp van de Nederlandse Volksdienst in Tsjechië. Het was tot voor kort onbekend hoe hij vanuit daar zijn weg naar huis had gevonden. We weten nu dat hij samen met een aantal andere kinderen in de Amerikaanse zone terecht is gekomen. 

Nu alle documenten zijn verwerkt gaan we de ingevoerde data in verschillende deelprojecten controleren. Het gaat hierbij primair om volledigheid want hier en daar is weleens een naam vergeten of is te snel op opslaan geklikt. Controleren is daarom een belangrijke taak. We kijken of alle namen in een eigen formulier en de gegevens in het juiste veld staan.  
Als alle ingevoerde gegevens zijn gecontroleerd, gaan we verder met het opschonen en matchen van de data. In 2023 stellen we de persoonsdatabase Arbeidsinzet beschikbaar via de website van het Nationaal Archief en via Oorlogsbronnen.nl
Zie: het Nationaal Archief