Project Engelandvaarders

0
106

Het Nationaal Archief probeert om de reisroutes en ervaringen van de Engelandvaarders voor het grote publiek digitaal doorzoekbaar te maken. Dit doet het Nationaal Archief samen met het Engelandvaardersmuseum en Netwerk Oorlogsbronnen, en met financiering van het Mondriaanfonds.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog reisden Nederlandse verzetsstrijders naar Engeland om te helpen in de strijd tegen de Duitse bezetter. Zij staan bekend als de Engelandvaarders. Het Nationaal Archief heeft archieven in beheer over deze Engelandvaarders. Deze zijn nu gedigitaliseerd om daarmee beter in kaart te brengen welke ervaringen de Engelandvaarders onderweg beleefden, maar ook welke routes zij namen.

Het was niet makkelijk om uit bezet Nederland weg te komen. De reis was lang en gevaarlijk, bijvoorbeeld via de Noordzee, of via lange omwegen, zoals via Frankrijk, Zwitserland of Zweden. Sommige Engelandvaarders waren jaren onderweg, en de barre reis werd zeker niet door iedereen overleefd.

Eenmaal aangekomen in Engeland werden Engelandvaarders verhoord door de Engelse inlichtingendienst en vervolgens door de Politie Buitendienst (PBD) van de Nederlandse inlichtingendienst in Londen. De verhoren van de PBD liggen opgeslagen in het Nationaal Archief.

De verhoren van Engelandvaarders die het Nationaal Archief inventariseert en digitaliseert zijn bijzonder informatieve documenten; je komt veel te weten over de persoon in kwestie en de route die is afgelegd.