Google-ingenieur identificeert anonieme gezichten in WO II-foto’s met AI-gezichtsherkenning

0
43

Tijdens een bezoek aan het POLIN-museum in 2016 realiseerde Daniel Patt zich dat hij langs zijn eigen familieleden kon lopen zonder het te weten, dus ontwierp hij een platform ‘From Numbers to Names’

Terwijl hij langs de talloze foto’s van Holocaustoverlevenden en slachtoffers liep in het POLIN Museum van de Geschiedenis van Poolse Joden in Warschau in 2016, werd de in New York geboren Daniel Patt achtervolgd door de mogelijkheid dat hij de gezichten van zijn eigen familieleden passeerde zonder het zelfs maar te weten.

Voor Patt, een 40-jarige software-engineer die nu voor Google werkt, bood dat soort raadsel het potentieel voor een creatieve oplossing. En dus ging hij aan de slag met het creëren en ontwikkelen van From Numbers to Names (N2N), een door kunstmatige intelligentie aangedreven platform voor gezichtsherkenning dat door foto’s uit het vooroorlogse Europa en de Holocaust kan scannen en ze kan koppelen aan mensen die nu leven.

Patt heeft een persoonlijk belang bij het project: drie van zijn vier grootouders zijn Holocaustoverlevenden uit Polen, en hij wil zijn grootmoeder helpen foto’s te vinden van de leden van haar familie die door de nazi’s zijn vermoord. Ze was net 9 jaar oud toen de oorlog begon en zij vluchtte uit haar geboorteplaats Zamosc naar het oosten met haar vader en broers en zussen, terwijl haar moeder – Patts overgrootmoeder – achterbleef. Haar moeder werd doodgeschoten tijdens de nazi-invasie, en Patts oudoom – de broer van zijn grootmoeder – werd vervolgens gedood toen hij terugging om haar te redden. De rest van de familie overleefde en emigreerde na de oorlog naar New York City.

Momenteel retourneert de software van N2N – alleen de 10 beste potentiële overeenkomsten die het kan vinden in de beschikbare database. Hoewel het non-profit project nog niet perfect is, heeft het al veel succes gekend: de software is gebruikt om door honderdduizenden foto’s te zoeken om gezichten te identificeren voor het United States Holocaust Memorial Museum (USHMM), evenals individuele overlevenden en afstammelingen van overlevenden – inclusief een aantal beroemdheden.

https://www.timesofisrael.com/google-engineer-identifies-anonymous-faces-in-wwii-photos-with-ai-facial-recognition/