Passagiers gezocht! Passagierslijsten Holland-Amerika Lijn bijna online

0
76

Via het crowdsourcingsplatform VeleHanden hebben meer dan 1.600 vrijwilligers meegewerkt aan het digitaal ontsluiten van de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn (HAL). De reeks 1900-1920 stond al online, binnenkort kan er ook gezocht worden naar passagiers die tussen 1921 en 1945 de oversteek maakten van en naar Amerika.

De geschiedenis van de HAL begint in 1871 in Rotterdam. Hier richtten Antoine Plate en Otto Reuchlin een rederij op met als doel een lijndienst te onderhouden tussen Rotterdam en New York. In de volksmond werd de rederij al snel de Holland-Amerika Lijn genoemd en in 1896 nam de directie deze naam officieel over. Sindsdien staat de rederij bekend als de NV Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij Holland-Amerika Lijn (NASM), kortweg de HAL.

Voor de HAL vormden de landverhuizers een zeer belangrijke groep passagiers. Tussen 1880 en 1920 verlieten miljoenen Europeanen, voornamelijk uit Oost-Europa, het continent om hun hun heil in Amerika te zoeken. Zij zijn met naam en vertrekplaats terug te vinden in de passagierslijsten.

Collectie Stadsarchief Amsterdam.