Beschrijving 500.000 Haagse gezinskaarten onverwacht snel afgerond

0
101

Eind maart 2020 startte het Haags Gemeentearchief een project om ruim 500.000 gezinskaarten beter toegankelijk maken. .  Onder de naam ’Hagenaars en Hagenezen, bevolkingsregister Den Haag 1913-1939’ startten we eind maart 2020 een project om dit bevolkingsregister, dat bestaat uit ruim 500.000 gezinskaarten, digitaal beschikbaar te stellen aan het publiek.

De gezinskaarten waren al digitaal beschikbaar, maar de kwaliteit van dit huidige online aanbod voldoet niet meer aan onze wensen. Het bestand is onvolledig en er zitten fouten in de indexering, waardoor de zoekresultaten soms onbetrouwbaar zijn. Genoeg aanleiding dus om al deze gezinskaarten opnieuw te scannen en te beschrijven. Een enorme klus, waarvan de verwachting was dat deze zeker twee jaar in beslag zou nemen. En dus zochten we de samenwerking op met het  platform vele handen. Er waren veel aanmeldingen. Het aantal deelnemers is momenteel 913.

Het invoeren verliep zó voorspoedig dat we besloten om ook de Loosduinse gezinskaarten en de kaarten van het Loosduinse dienstbodenregister aan het project toe te voegen. Dankzij deze enorme hoeveelheid vrijwilligers en het hoge tempo waarin wordt gewerkt, is het project voor wat betreft het beschrijven van de kaarten nu al afgerond. De controle van de ingevoerde gegevens is nog niet afgerond, de verwachting is dat dit nog ruim een maand gaat duren. Zodra ook de controle klaar is, zullen de nieuwe scans en de beschrijvingen beschikbaar gemaakt worden op onze website.

Bron: Haags Gemeentearchief