Overzicht belangrijkste buitenlandse software in het kort

0
879

We bespreken hier de meest gebruikte buitenlandse software

Family Tree Maker 2017
Family Tree Maker, of FTM, bestaat al tientallen jaren en is de bekendste en meest gebruikte genealogische software. Het is een veelzijdige software. Sterk punt is dat een Nederlandse versie beschikbaar is. Family Tree Maker biedt alle functies die u van een genealogie-programma mag verwachten, en de meeste doen het erg goed.

De nieuwste versie van Family Tree Maker heeft een unieke functie toegevoegd, FamilySync genaamd, waarmee u automatisch maximaal drie stambomen kunt synchroniseren. Dit is handig wanneer men familieleden heeft die aan dezelfde stamboom werken. Alle nieuw ingevoerde informatie wordt aan deze andere stambomen automatisch toegevoegd en omgekeerd. Men kan de voorouders kleuren met elk maximaal acht verschillende kleuren. Dit is handig om kinderen van een eerste en tweede vrouw te onderscheiden.

Family Tree Maker 2017 bevat ook een eenvoudige ingebouwde afbeeldingseditor, zodat eenvoudige wijzigingen kunnen worden aangebracht. Het programma maakt eenvoudig verbinding met zowel de Ancestry-als FamilySearch-websites, zodat men records rechtstreeks in een stamboom kan downloaden. Men krijgt hints over plaatsen waar men naar meer records kan zoeken wanneer men met internet is verbonden.
FTM 2017 is een van de weinige programma’s waarmee u nu huwelijken van hetzelfde geslacht in uw stamboom kunt invoeren.
Hoewel Family Tree Maker 2017 verbeterde grafische en tekstuele verslagen biedt, zijn de grafieken nog steeds niet zo uitgebreid als Legacy 9.

Family Tree Maker is sedert 2016 opgekocht door Mackiev Men heeft sindsdien een aantal wijzigingen en verbeteringen aangebracht. Er is daarom weinig steun bij problemen met de vroegere versies te verwachten. Family Tree Maker is de duurste genealogie software maar de kosten/ kwaliteitsverhouding is toch gunstig.
Hoewel al deze ondersteuning in de meeste gevallen geweldig is, moet u er rekening mee houden dat Family Tree Maker in de loop der jaren sterk is veranderd, dus een deel van die ondersteuning is mogelijk verouderd.

Met Family Tree Maker kan men koppelingen maken met Ancestry om een stamboom te uploaden en records van Ancestry rechtstreeks in de stamboom te downloaden.
Met de nieuwste release biedt FTM die mogelijkheid nu ook voor FamilySearch.com. Dat betekent dat u gemakkelijk verbinding kunt maken en kunt delen met de twee grootste genealogie sites met miljarden online records beschikbaar.
Family Tree Maker is beschikbaar op hun website. Er is geen gratis proefversie beschikbaar.

Legacy 9
Legacy 9, ook wel bekend als Legacy Family Tree 9, is een volledig uitgerust genealogie programma dat door velen wordt beschouwd als het beste dat momenteel op de markt is. Het heeft veel te bieden en heeft maar een paar zwakke punten. Sterk punt is dat er een Nederlandse versie beschikbaar is. Legacy 9 biedt eigenlijk alles plus veel leuke extra’s die nieuw zijn in de nieuwste editie.

Een krachtig hulpmiddel is het hulpmiddel voor het vergelijken van twee personen, waarmee men twee personen naast elkaar kan bekijken. Dit is vooral handig als men twee records heeft met dezelfde naam, maar niet zeker weet of ze dezelfde persoon zijn. Met beide displays naast elkaar kan men deze gemakkelijk tezamen en tegelijkertijd bestuderen

Legacy 9 heeft de meest uitgebreide (en in de meeste gevallen best uitziende) set grafieken van elk genealogie-programma. De nieuwste release bevat zelfs een nieuwe X-DNA-kaart om uw genetische overerving te volgen.
Naast afgedrukte rapporten biedt Legacy 9 ingebouwde ondersteuning om een stamboom automatisch in een webpagina te veranderen.
Het heeft ook een ingebouwde webbrowser, zodat men online sites kan bekijken zonder heen en weer te hoeven schakelen tussen vensters.
Het programma bevat kleurcodering voor een gemakkelijke organisatie van de voorouders, zoals het volgen van kinderen uit meerdere huwelijken, en tot negen tags die naar goeddunken kunnen worden gebruikt. Legacy 9 bevat zelfs een veilige online back-up voor uw stambomen, zodat men zich nooit zorgen hoeft te maken dat men de database kwijtraakt.
Legacy 9 ondersteunt nog geen homohuwelijken. De Legacy-website is soms wat moeilijker te navigeren.
Legacy 9 is alleen ontworpen voor Windows, hoewel hun website instructies bevat over hoe je het op een Mac kunt laten werken met een emulator.

Legacy 9 is speciaal ontworpen om te werken met diverse websites, waaronder FamilySearch, FindMyPast, GenealogyBank, MyHeritage en Find A Grave. Het kan deze sites automatisch doorzoeken op uw voorouders en u tips geven over waar u meer informatie kunt vinden.
Legacy 9 is hier verkrijgbaar via hun website en is beschikbaar in twee versies. De standaardversie is gratis, As men alle functies van Legacy wenst, is er een Deluxe-versie beschikbaar.

Family Historian 7
Family Historian 6/7 is lang niet zo bekend als Family Tree Maker of Legacy, maar dat betekent niet dat het minder nuttig is als het gaat om het vastleggen van uw bevindingen. De grootste kracht van Family Historian is het gebruiksgemak. Als men op zoek is naar een programma dat men direct vanaf de eerste dag kan gebruiken, dan is dit het wel. Men kan meteen aan de slag zonder veel handleidingen te lezen of een heleboel tutorials te bestuderen.

Het invoeren van informatie in Family Historian is eenvoudig en intuïtief.
Het hoofdscherm bevat zowel een voorgeslachtsdiagram als een apart detail vak voor een geselecteerde persoon, zodat u informatie kunt invoeren zonder het grote geheel uit het oog te verliezen.
Family Historian bevat een “slimme bomen” -optie waarmee u indien nodig verschillende delen van uw boom kunt vergroten of verkleinen.
Dat betekent dat u zich kunt concentreren op slechts een klein deel tegelijk zonder dat uw andere takken het scherm vullen.
Het programma biedt ook tools om twee stambomen naast elkaar te bekijken, zodat u ze kunt vergelijken voordat u beslist of u ze wilt samenvoegen.

Family Historian bevat een dynamische kaarttool waarmee u niet alleen kunt zien waar uw voorouders waren, maar u deze ook in kleur kunt coderen, in en uit kunt zoomen, alle gebeurtenissen kunt bekijken die op een bepaalde locatie zijn gebeurd, en meer.
Family Historian 6 biedt ook krachtige tools om uw stamboom in gedrukte of elektronische vorm met anderen te delen. Het bevat ongeveer twee keer zoveel grafieken als Family Tree Maker, maar niet zoveel als Legacy 9, en ze zijn niet zo artistiek.
Door het gebrek aan achtergronden zien Family Historian-grafieken er een beetje saai uit in vergelijking met andere programma’s.
Helaas biedt Family Historian 6 op dit moment geen ondersteuning voor DNA-resultaten.

De Family Historian-website bevat snelstartgidsen en tutorials, maar heeft een beperktere online community in vergelijking met andere producten, vooral Family Tree Maker. Aan de andere kant, omdat het wordt geproduceerd door een Brits bedrijf, kan de Family Historian-gemeenschap bijzonder nuttig zijn voor diegenen die familiewortels in het Verenigd Koninkrijk onderzoeken.
Het programma linkt rechtstreeks naar de MyHeritage- en Findmypast-websites, zodat u gemakkelijk informatie over uw voorouders kunt lokaliseren en deze rechtstreeks in uw stamboom kunt downloaden. In tegenstelling tot de andere programma’s op onze lijst, bevat het echter geen directe koppeling met Ancestry of FamilySearch.

Family Historian 6 is verkrijgbaar via hun website Er is een gratis proefperiode van 30 dagen. Er is geen Nederlandse versie.

RootsMagic 7
RootsMagic is niet zo bekend als sommige andere genealogische software. Het biedt echter alle basisprincipes die je nodig hebt, plus enkele handige bonusfuncties. Men kan er meer mee dan één database tegelijkertijd openen en daarmee informatie van de ene naar de andere te kopiëren. Men kan zelf rechtstreeks van de ene database naar de andere gegevens slepen en neerzetten.

Uniek is de functie genaamd RootsMagic To-Go, waarmee men een draagbare kopie van het programma op een USB-station kan laden. Dit kan onderzoek op de weg, in bibliotheken, gerechtsgebouwen of waar dan ook, veel gemakkelijker maken.
RootsMagic maakt het eenvoudig om je bevindingen te delen. Ingebouwde tools helpen bij het maken van aangepaste webpagina’s, cd’s en dvd’s en bieden ook tal van afdrukopties.
Dit programma is een van de weinige waarmee men momenteel homohuwelijken in een stamboom kan opnemen en ook andere complexe relaties kan beheren.
In vergelijking met andere programma’s heeft RootsMagic niet zoveel grafieken beschikbaar, maar het heeft uitgebreide opties voor het maken van een veelvoud van rapport.

RootsMagic is niet zo mooi en gebruiksvriendelijk. Dat kan het frustrerender maken voor mensen die net beginnen in de genealogie.
RootsMagic 7 werkt op het grootste aantal besturingssystemen van al onze keuzes, inclusief elke versie van Windows sinds Windows 2000 en XP, en op Macs (10.8 en later). De RootsMagic-website is beperkter dan de meeste andere. Het geeft weinig ondersteuning en heeft minder gebruikers. RootsMagic 7 kan echter rechtstreeks verbinding maken en downloaden van sites als Ancestry, MyHeritage en FamilySearch, waardoor u toegang krijgt tot een heleboel online records en databases.

RootsMagic Essentials 7 is een gratis versie van de software die alle basisprincipes bevat die je nodig hebt om aan de slag te gaan en die je zo lang kunt gebruiken als je wilt. De gratis versie bevat echter niet veel van de beste functies, zoals RootsMagic To-Go.
Zie verder op hun website

Family Tree Heritage 9
Family Tree Heritage 9 mist veel van de toeters en bellen die de andere programma’s hebben. Toch behandelt het alle basics met vlag en wimpel en heeft het een aantal geweldige functies. Met Family Tree Heritage kunt u verbinding maken met Ancestry, FamilySearch en RootsWeb, waardoor u direct toegang heeft tot miljarden online records. Beter nog, kan het helpen om ook andere sites toe te voegen, iets wat de meeste software niet toestaat. Het is aangewezen voor het zoeken naar informatie uit andere landen. Family Tree Heritage webhints helpt om het meeste uit online verbindingen te halen.

Family Tree Heritage heeft krachtige tools om het gemakkelijk te maken om twee stambomen samen te voegen.
Het programma maakt het eenvoudig om nieuwsbronnen toe te voegen, en een idem-tool waarmee je snel één bron met veel individuen kunt verbinden. Dit kan een geweldige tijdbesparing zijn. Een van de beste eigenschappen van Family Tree Heritage is de manier waarop het bulkwijzigingen in een stamboom in één keer verwerkt. Bij fouten, zoals een verkeerd gespelde plaatsnaam, hoeft men deze fouten maar op één plek te corrigeren en het programma kan deze overal direct bijwerken.
Andere functies zijn onder meer een tijdlijn voor onderzoek die organiseert wat u wel en niet weet over een voorouder chronologisch, kleurcodering om familietakken te helpen organiseren, zowel op uw computer als in gedrukte vorm, en de mogelijkheid om maximaal drie aangepaste tags aan elk toe te voegen voorouder zodat u ze kunt groeperen zoals u dat wilt.

Family Tree Heritage is beperkt wat betreft grafieken en rapporten. Het is geweldig voor het maken van snelle, gemakkelijk leesbare rapporten, maar het heeft een beperktere keuze aan grafieken met over het algemeen oninteressante achtergronden.
Dus als u mooie grafieken wilt, is dit programma niet zo populair .
Family Tree Heritage heeft geen in-app-browser.
Dat betekent dat men heen en weer moet schakelen tussen programma’s om online informatie op te zoeken. Het ondersteunt echter wel direct zoeken in databases van Ancestry en FamilySearch vanuit het programma.
Family Tree Heritage 9 bevat geen kaartfunctie. Het ondersteunt ook geen homohuwelijken.

Family Tree Heritage 9 is alleen beschikbaar voor Windows. Family Tree Heritage 9 heeft een aantal online tutorials. Het heeft een zeer beperkte online community. De software maakt directe download van records van Ancestry en FamilySearch mogelijk.
Family Tree Heritage 9 is beschikbaar op hun website. Er is geen gratis proefversie beschikbaar.