Nieuw programma: Rootstrust versie 2 beta

0
246

Atavus, Inc heeft de release van rootstrust, Versie 2 Beta aangekondigd.
De respectievelijke installatiefiles voor Windows, Mac OS X en Linux kunnen gratis worden gedownload op c.

Onder de talrijke nieuwe functies van versie 2, de volgende zijn bijzonder vermeldenswaard:
– Professionele kwaliteit, op sjablonen gebaseerde broncitaten met behulp van de stijl voorgesteld door Elizabeth Shown Mills.
– Verbeterde ondersteuning voor videoschermen met ultrahoge resolutie, zoals die op sommige Microsoft Surface Pro-modellen en Mac-computers met een Retina-display.
– Synchronisatie van bestandskasten – een voorziening om uw verzamelingen van rootstrust-document- en multimediabestanden synchroon te houden met hun back-upkopieën.

Het gebruik van de bètaversie vereist niet het bezit of de aankoop van een licentie.
De testperiode loopt tot en met 31 juli 2020, maar kan indien nodig worden verlengd.

De nieuwe officiële versie kost waarschijnlijk rond 60 USD. Een update 20 USD

Hier volgen de kenmerken van het programma:

10 weergavenSchakel heen en weer tussen persoon, tijdlijn, familie, voorouder, afstammeling, bron, opslagplaats, archiefkast, plaats en locatieweergaven.  
AliassenDocumenteer mogelijke alternatieve beschrijvingen van dezelfde persoon.  
Back-up maken en herstellenU kunt een back-up van uw database maken naar een locatie naar keuze. Op dezelfde manier kunt u een database herstellen van een eerder gemaakte back-up.  
Biomedisch + DNA-panelDocumenteert medische geschiedenis, bloedgroep, haar en oogkleur, hoogte en DNA haplotypes.  
CloudondersteuningSla optioneel uw database-, document- en multimediabestanden op in de cloud. Rootstrust detecteert verschillende populaire cloudservices en stelt u in staat om extra services toe te voegen.  
Gecompartimenteerd
Bestandsopslag
Rootstrust gebruikt gereserveerde gebieden met de naam Databestanden voor uw gekoppelde document- en afbeeldingsbestanden om ervoor te zorgen dat u probleemloos naar een ander station, computer of besturingssysteem gaat.
[video: How to use File Cabinets]
Contextgevoelige HelpRootstrust weet wat je doet, dus als je om hulp vraagt, laat het een helpscherm zien met betrekking tot je huidige activiteit.
[video: How to get context sensitive help]
Aangepaste objectenRootstrust heeft veel vooraf gedefinieerde aangepaste gebeurtenistypen, alternatieve naamtypen, gebeurtenisrollen, patronimische naamtypen en zoekmarkeringen. U deze naar eigen inzicht toevoegen.
Ook kunt u de namen van de hiërarchische administratieve eenheden van plaatsen per regio aanpassen, waarbij de standaardwaarden Dorp, Parochie, Gemeente, Provincie, Staat en Land zijn.  
Demovideo’s19 demo video’s zijn beschikbaar via het hoofdmenu van Rootstrust en via de links op deze pagina. De meeste video’s zijn ‘how to’-video’s die laten zien hoe je een specifieke taak of groep gerelateerde taken uitvoert. De anderen, geclassificeerd als “inleiding / overzicht” video’s; Zijn:
[video: User interface controls and conventions]
[video: Main Menu Bar]
[video: Toolbar]
[video: Tools]
Verbeterde tekstMet een ingebouwde editor kunt u uw tekst verbeteren met kleur, onderstrepen, vetgezicht, cursief, markeren, genummerde en opsommingstekens, enz. Dit is vooral handig bij het exporteren van uw gegevens naar rootsweb.com en andere websites die GEDCOM-bestanden met HTML ondersteunen.  
Ondersteuning per e-mailE-mailbestanden die aan uw database zijn gekoppeld aan een of meer geadresseerden.  
Delen van evenementenVoer een gebeurtenis in voor één persoon, koppel er document- en multimediabestanden aan en geef een bronbronvermelding. Wanneer u deze gebeurtenis deelt met andere personen, erven ze de Gebeurtenis en al haar kenmerken. 
[video: How to share an Event with another Person]
[video: How to share an Event with multiple family members]
Evernote® InteroperabiliteitGebruik eventueel Evernote als opslagplaats voor bestanden en websites die u importeert en koppelt aan uw rootstrust-database. 
[video: Using Evernote with rootstrust]
Ondersteuning voor exotische datumsSteun voor Quaker, beweegbare feest (zoals bv. Pasen), Franse Republikeinse, Britse Regnal, Hebreeuwse, Islamitische, Indische en Perzische datums.
[video: How to use the Date Wizard]
[video: Tools]
BestandskoppelingExterne document- en multimediabestanden koppelen aan personen, families, evenementen, namen, bronnen, referenties, opslagplaatsen, plaatsen, locaties en DNA-tests. Bestanden kunnen eenvoudig worden gekoppeld via drag-and-drop actie.
video: How to use Drag-and-Drop]
Zoek een grafLink Overlijden en Begraven naar findagrave.com gedenktekens.  
GEDCOM Import/ExportImporteer gegevens in rootstrust van andere genealogieprogramma’s en exporteer van rootstrust naar andere programma’s, rootsweb.com en familysearch.org. 
[video: How to import a GEDCOM file (Mac OS to Windows)]
HeraldiekMet het Heraldiek-onderdeel koppelt u afbeeldingen van schildhouders aan een persoon en maakt u een tekstgebied voor het opnemen van de standaard heraldische beschrijving van de schildhouders.  
InformatiebestandenBeschikbaar via het “Help” item op het hoofdmenu, geven deze bestanden informatie over een aantal onderwerpen die van belang zijn voor genealogen.  
Ondersteuning voor internationale tekenset (Unicode)Uitgebreid toetsenbord: Kies uit meer dan 50 voorgeprogrammeerde toetsenborden die de meeste wereldtalen die alfabetische of syllabische schrijfsystemen gebruiken ondersteunen. Onlangs hebben we toetsenborden toegevoegd voor de talen India, Sri Lanka, Birma, Thailand, Laos, Tibet en een aantal inheemse Amerikaanse talen. U ook extra deelvensters maken om andere talen te ondersteunen.
[video: Extended Keyboard]
[video: How to add a language to the Extended Keyboard]

Sneltoetsen: Wijs vreemde tekens toe aan combinaties van besturings-, shift-, alt- en lettertoetsen. 
[video: How to create keyboard shortcuts]
Niet-biologische relatiesVerenigingen: Maak bewerkbare relaties tussen mensen die niet biologisch verwant zijn.

Surrogaat families: Wanneer u een Adoptie-, Fosterage- of Guardianship-gebeurtenis toevoegt, zorgt rootstrust voor een bewerkbare relatie tussen kind- en draagmoeder(s).
[video: How to work with non-biological relationships] 
Online publicerenRootstrust kan de inhoud van uw database exporteren in een indeling die geschikt is voor invoer naar GedSite, een website die uw gegevens converteert naar een webpagina-indeling die op een website kan worden gepubliceerd. Hoewel GedSite uw gegevens niet rechtstreeks publiceert, kan het u daarbij helpen.  
Onafhankelijkheid van het besturingssysteemWordt uitgevoerd op Mac OS X (versie 10.7 of hoger), Windows (behalve Windows RT) en Linux. Als u van besturingssystem wisselt, kunt u rootstrust (het programma, databases en gekoppelde documenten en multimediabestanden) meenemen zonder dat u iets hoeft te converteren. U kunt rootstrust ook installeren op een virtuele computerservice zoals Paperspace, Frame en MacinCloud en deze op afstand uitvoeren vanaf een Chromebook, een iPad, iPhone, Android-tablet of Android-smartphone.  
Ondersteuning voor patroniemenBij het toevoegen van kinderen aan een gezin dat is geïdentificeerd als het gebruik van patronimische namen, zal rootstrust automatisch een achternaam genereren op basis van de voornaam van de vader.  
Koppeling plaatsenU kunt plaatsen met een administratieve of historisch verwante verbinding aan elkaar koppelen, zoals New Amsterdam en New York City, of Leningrad en St. Petersburg. Gekoppelde plaatsen delen een gemeenschappelijke set notities. 
[video: Linking Place objects]
[video: Place notes, documents, multimedia, websites] 
Krachtig zoekenMet zes zoektypen kunt u zoeken naar personen op naam, zoekmarkering of biomedische criteria. U kunt ook zoeken naar gebeurtenissen op plaats van voorkomen of bron waarnaar wordt verwezen. Een tekstzoekopdracht is ook aanwezig.  
RapportenGenereer een kwartierstaat, curriculum vitae, familie groep overzicht, stamboom, stamreeks, verhaal, bibliografie en een verspreidingskaart. En u kunt uw zoekresultaten omzetten in een rapport.  Daarnaast heeft rootstrust een interface met Charting Companion en 3D Family Tree, beiden producten van Progeny GENEALOGY. Deze laatste programma’s werken alleen op Microsoft Windows. Charting Companion genereert stamboomdiagrammen in een grote verscheidenheid aan formaten en stijlen, terwijl 3D Family Tree een verbluffend 3-dimensionaal visueel spektakel van uw gegevens produceert.  
Romaniseerde en Fonetische variantenGenealogen die persoons- en plaatsnamen invoeren in een ander orthografisch systeem dan het Romeinse alfabet, kunnen voorzien worden van geromaniseerde en fonetische varianten van die namen, zoals beschreven in GEDCOM 5.5.1.  
ZoekmarkeringenSelectievakjes die u kunt gebruiken om attributen toe te wijzen aan een persoon zoals een Burgeroorlog Veteraan. Vervolgens kunt u een zoekopdracht uitvoeren om alle personen te vinden die voldoen aan een of meer kenmerken. Er zijn vooraf gedefinieerde attributen voor militaire dienst, openbare dienst, diverse en biomedische.  
Secundaire gebeurtenissenGebeurtenissen waarin een persoon een secundaire rol speelt, zoals getuige of bruidsmeisje, worden weergegeven in een apart tabblad.  
Broncitatenrootstrust ondersteunt het creëren van professionele kwaliteit, op sjablonen gebaseerde Bronreferenties (broncitaten) volgens de stijl van Elizabeth Shown Mills.  
Tijdbesparende gegevensinvoerMeerdere kinderen toevoegen: Voeg maximaal tien kinderen toe aan een gezin in één handeling.
video: Add multiple children by age]
[video: Add multiple children by date of birth]
[video: Add multiple children with patronymic names]

Meerdere delen: Deel een gebeurtenis met de echtgenoot van een persoon, kinderen, ouders en broers en zussen in één enkele operatie.
[video: Share an Event with multiple family members]

Voorbeeld met combinatievakken: Met deze combi-vakken ziet u de wijzigingen vóórdat u de selectie daadwerkelijk maakt.
Toolsrootstrust biedt een set genealogie tools: relatie calculator, grafsteen rekenmachine, Geluidsgenerator, Romeinse naar Arabisch cijfer converter en acht datum converters.
[video: Tools]
USB-flashstationDe rootstrust flash drive, een speciaal geformatteerde 32GB USB 3.0 apparaat, herbergt het programma, uw database (s), back-up bestanden en mappen met document- en multimediabestanden, en het draait op vrijwel elke Windows, Mac of Linux-computer. Installeer rootstrust vanaf de flash drive op elke computer, of voer het programma rechtstreeks uit vanaf de flash drive. Het voert native op alle drie de besturingssystemen dus geen emulator. Rootstrust heeft commando’s voor het schrijven van een database van uw harde schijf naar de flash drive en vice versa.   Binnenkort kunt u de rootstrust flash drive bestellen op deze website.  
GebruikersindexenMaak indexen van personen, gezinnen, plaatsen, bronnen en repositories (data-opslagplaatsen). Uitstekend geschikt voor het koppelen van personen in uw database aan personen die unieke id’s hebben gekregen in een bronwerk.  
Website koppelenAls u met de rechtermuisknop klikt op een tekstveld met een webadres dat begint met “http” of “www”, laadt rootstrust de webpagina in kwestie in uw standaardbrowser.  

Dit programma is niet zo goed bekend. Het is vooral bedoeld voor personen of groepen die verschillende besturingspropgramma’s gebruiken en met elkaar samenwerken. Zoveel van dit type programma’s zijn er niet. De output vormgeving in de nieuwe versie is verbeterend. Het is een innovatief programma.