Oostenrijkse genealogie

0
1011

Vóór 2001 was er geen centraal registratiekantoor in Oostenrijk. Als gevolg hiervan is het erg moeilijk om informatie over mensen te verkrijgen zonder op zijn minst enige specifieke informatie te hebben.

De Oostenrijkse wetgeving inzake gegevens-privacy is zeer streng; Het opzoeken van informatie in registers is moeilijk en vereist vaak geldige volmachten, schriftelijk bewijs van afkomst, enz … De officiële taal in Oostenrijk is Duits. Zo zullen brieven, faxen, e-mails enz. die naar Oostenrijkse instellingen worden verzonden, eerder worden beantwoord als ze in het Duits zijn geschreven.

Als u onderzoek doet naar personen die vóór november 1918 zijn geboren, zorg er dan voor dat de stad die als geboorteplaats wordt genoemd zich binnen de grenzen van het huidige Oostenrijk bevindt. Vóór het einde van WOI en het uiteenvallen van de Habsburgse monarchie in verschillende opeenvolgende staten (zoals de Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen, Slovenië enz.), personen geboren binnen de grenzen van het Oostenrijkse rijk (dat later de Austro werd genoemd -Hungarian Empire) wordt Oostenrijk vaak vermeld als hun geboorteland. Controleer daarom voordat u begint met uw zoekopdracht in Oostenrijkse archieven eerst historische kaarten om er zeker van te zijn dat de geboorteplaats zich inderdaad binnen de grenzen van het huidige Oostenrijk bevindt.

Onder het in de 18e eeuw geïntroduceerde administratieve systeem, dat tot 1938 bestond, werden geboorteaktes, huwelijken of overlijdens meestal uitgegeven door de plaatselijke (stad, dorp) religieuze gemeenschappen, die ook de bijbehorende registers hielden. Als u de religieuze overtuiging van de betrokken persoon kent, neemt u contact op met de respectieve religieuze gemeenschap van die stad, zoals de parochie (Pfarramt) of synagoge. Houd er rekening mee dat alleen in steden met kleine joodse gemeenschappen de archieven door de rooms-katholieke kerk werden bijgehouden.

In sommige gevallen zijn bestanden ook overgebracht naar regionale archieven (zoals die van een bisdom) en kan het nuttig zijn om daar ook contact mee op te nemen. Bovendien richtten de administratieve districten en zelfsteden na 1870 registratiekantoren (“Meldeamt”) op voor personen zonder religieuze overtuiging.

De volgende instellingen en websites kunnen waardevol zijn voor het traceren van uw erfgoed:
A. OOSTENRIJKSE STAATSARCHIEVEN:
De archieven van het Oostenrijkse rijksarchief dateren uit de vroege middeleeuwen en omvatten de archieven van de centrale agentschappen van het Heilige Roomse Rijk, waaronder legaten, verzamelingen kaarten, plattegronden en foto’s, evenals ongeveer 100.000 (middeleeuwse) perkamenten , diploma’s en verdragen, de archieven van de Habsburgse familie, de archieven van het keizerlijke kabinet, van gerechtelijke instellingen en van centrale staatsagentschappen van de Habsburgse monarchie (oorlog en defensie, buitenlandse zaken, financiën, enz.), dossiers over militair personeel (Keizerlijke leger en marine) en de archieven van alle federale overheidsinstanties (inclusief alle ministeries).

Het Oostenrijkse Rijksarchief is onderverdeeld in verschillende sub-entiteiten. Het volgende is het nuttigst voor personen die geïnteresseerd zijn in genealogisch onderzoek:

A1. Archief van de Republiek:
Bevat alle registers van het Oostenrijkse staatsarchief vanaf 1918 (inclusief personeelsregisters van het Oostenrijkse leger en de Duitse Wehrmacht [1938-1945]).

A2. Algemeen administratief archief:
Als u onderzoek doet naar personen die mogelijk adellijke titels hebben gedragen, kan dit kantoor u van dienst zijn, omdat dit archief een volledige lijst bijhoudt van alle aristocratische families, veredelingen en wapenschilden vanaf de 16e eeuw tot 1918 .

A3. Oorlogsarchieven:
De oorlogsarchieven bevatten personeelsregisters van leden van het Oostenrijks-Hongaarse leger van het einde van de 16e eeuw tot 1918. In deze archieven worden bevelen en decoraties gegeven aan officieren en troepen bewaard.

B. PROVINCIALE ARCHIEVEN (MEEST INFORMATIE IN HET Duits):
Burgenland
Karinthië
Neder-Oostenrijk
Opper-Oostenrijk
Salzburg
Stiermarken
Tirol
Vorarlberg
Wenen

C. ECCLESIASTISCHE (KERK) ARCHIEVEN:
Een volledige lijst (in het Duits) van alle kerkelijke archieven in Oostenrijk en de bijbehorende contactgegevens zijn te vinden op de website van de bondskanselarij.

D. OOSTENRIJKSE ZWARTE KRUIS:
Deze instelling kan informatie verstrekken (in het Duits) over mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als soldaat zijn omgekomen. Vereiste informatie: naam, geboortedatum en plaats van overlijden. Het troepidentificatienummer en andere aanvullende informatie zou ook nuttig zijn.

E. TRACING SERVICE VAN HET OOSTENRIJKSE RODE KRUIS:
Deze instelling kan nuttig zijn bij het opsporen van personen die zijn verdwenen of worden vermist als gevolg van oorlog, en in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog. Benodigde informatie: naam, geboortedatum of geschatte leeftijd, geboorteplaats, laatst bekende verblijfplaats.

F. VOLKSDEUTSCHE LANDSMANNSCHAFTEN ÖSTERREICHS:
Informatie (in het Duits) over personen die tot de Duitstalige minderheid behoorden in het voormalige Tsjechoslowakije en de Balkan. Vereiste informatie: naam, geboorteplaats, laatst bekende woonplaats.

G. JOODSE GEMEENSCHAP WENEN:
Informatie over joodse personen die in Wenen en de aangrenzende gemeenschappen van Neder-Oostenrijk wonen of hebben gewoond. Informatie zal alleen beschikbaar zijn over mensen die in Wenen zijn geboren of daar zijn gestorven, of over degenen die zijn getrouwd in Wenen of de aangrenzende gemeenschappen van Neder-Oostenrijk. Verdere informatie beschikbaar over mensen die zijn gedeporteerd uit Wenen of die zich na 1945 bij de Joodse gemeenschap hebben geregistreerd.

H. WENEN:
Gemeentebesturen in Wenen of die van de federale provincies (als er concrete aanwijzingen zijn over de voormalige woonplaats van een persoon) kunnen u mogelijk ook helpen.

I. AANVULLENDE LINKS DIE KUNNEN GEBRUIKEN VOOR UW ZOEKOPDRACHT:
• Oostenrijkse nationale bibliotheek
• AustrianGenWe
• Kerk van Jezus Christus der Heiligen der Laatste Dagen
 Instituut voor historisch familieonderzoek
• Guild voor immigrantenschepen
Deze instelling kan nuttig zijn bij het opsporen van personen die zijn verdwenen of worden vermist als gevolg van oorlog, en in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog. Benodigde informatie: naam, geboortedatum of geschatte leeftijd, geboorteplaats, laatst bekende verblijfplaats.

Zie ook de Oostenrijkse genealogiewebsite Genteam

Kijk tevens op ons link-overzicht via onze voorlopige toegangssite . 
Klik daar op links en voer in het volgende scherm  op  zoek links.
Zoek bij land Oostenrijk  en klik op zoeken. U vindt dan 25 links.