Centurial genealogische software

0
270

Centurial een ander type genealogische software

Veel van de meest populaire genealogische softwareprogramma’s die tegenwoordig beschikbaar zijn, kunnen we ‘op conclusies gebaseerd’ noemen. Hiermee kan je als genealoog een stamboom maken door gegevens over personen en relaties in te voeren. De meeste van hen laten je ook een regel of twee invoeren over de bron van de informatie.

Centurial is op bewijs gebaseerd. Bij Centurial begin je met het invoeren van de informatie die in een bron werd gevonden. Pas later in het proces combineer je alle informatie in een enkele stamboom

Het echte voordeel van deze benadering ten opzichte van genealogie-software op basis van conclusies, is dat je jouw conclusies altijd kunt herleiden tot het bewijsmateriaal en de bronnen waarop het was gebaseerd.
Je kunt hierdoor ook later in het onderzoeksproces de informatie van bronnen nog herschikken, wanneer je nieuwe informatie vindt die je naar nieuwe inzichten leidt.
Centurial is, in tegenstelling tot enkele van de weinige andere evidence-based genealogieprogramma’s, niet bedoeld als aanvullende toepassing bij softwareprogramma’s op basis van conclusie. In plaats daarvan wil het deze programma’s vervangen en biedt het alle mooie diagrammen en inzichten van traditionele genealogische software, allemaal op bewijs gebaseerd.

Wat kan dit programma

Nadat een bron is gemaakt, kun je met Centurial bestanden aan de bron toevoegen. Een foto die je van de grafsteen hebt genomen, of een digitale scan van een geboorteakte. Een screenshot van de website die je hebt gevonden, of een audio-opname van een interview. GEDCOM-bestanden zijn ook toegestaan, voor het geval je bron het onderzoek is van een andere genealoog. Deze zullen zelfs automatisch worden geïmporteerd.

Dan begin je de informatie uit de bron te extraheren door een graaf te tekenen van alle personen die in de bron worden genoemd, plus hun onderlinge relaties. Voor elke persoon en voor elke relatie extraheer je de beweringen die de bron te bieden heeft. Voor personen extraheer je achternaam (namen), voornamen, bijnamen, geslacht, geboortedagen en -plaatsen, overlijdensdata, etc. Voor relaties extraheer je het type relatie (ouder / kind, partners), trouwdatum en -plaats en scheiding.

Tegenwoordig zijn veel genealogische bronnen online beschikbaar op het internet. Daarom is er een Centurial browser extensie beschikbaar voor Chrome en Firefox, waarmee je met een enkele klik een webpagina naar Centurial importeert.
Allereerst leest Centurial de gegevens van de website en zet deze om in een correcte bronvermelding. Vervolgens zal Centurial proberen om ook genealogisch relevante informatie uit de webpagina te lezen. Op basis van al deze gegevens wordt dan een nieuwe bron aangemaakt in je Centurial project. Voor een groeiend aantal websites bevat Centurial specifieke web-scrapers die door hun kennis van de website de gegevens nog beter inlezen.

Als je klaar bent met het extraheren van alle informatie, ben je klaar voor een speciale stap in de Centurial cyclus. De informatie in de nieuw toegevoegde bron wordt gecorreleerd met de informatie uit alle andere bronnen die al aanwezig zijn in het onderzoeksproject. Op deze manier creëer je een grotere stamboom, door persoons- en relatiegegevens uit verschillende bronnen te combineren. Die worden door deze correlatie toegevoegd aan de hypothetische personen en relaties waarvan je denkt dat ze ooit bestonden.Centurial biedt een algoritme voor het automatisch correleren van de informatie in hypothesen. Correlatie hoeft alleen dan handmatig te worden verbeterd als dat nodig is. Correlaties zijn nooit definitief en kunnen later, wanneer nieuwe informatie wordt ontdekt, worden gewijzigd, herschikt of volledig worden verwijderd.

Alle conclusies zijn dus gebaseerd op het beschikbare bewijsmateriaal en kunnen daarom niet rechtstreeks worden bewerkt. Maar we moeten dat bewijs beoordelen. Hiervoor biedt Centurial de analysedialoog voor elk feit (achternaam, geboortedatum, enz.).
In de analysedialoog wordt alle bewijsmateriaal met betrekking tot het feit (de onderzoeksvraag) getoond, samen met de bron, bronclassificatie (origineel, afgeleid of geschreven), beweringsclassificatie (primair, secundair of onbekend) en bewijsclassificatie (direct, indirect of negatief).

Met Centurial kun je je bevindingen ook delen. Je onderzoek kan op een aantal manieren worden geëxporteerd, waaronder de gebruikelijke zoals GEDCOM, zodat je jouw resultaten kunt delen met anderen. Later zal Centurial worden aangevuld met rapporten en lijsten.
Met Centurial doe je genealogie anders dan met de meeste andere softwarepakketten, maar het biedt dezelfde aangename resultaten. Met dat ene grote verschil. Het is op bewijs gebaseerd!

Waarom is Centurial niet langer gratis?

Centurial startte als een poging om genealogische software te schrijven die de voordelen combineert van op bewijs gebaseerde genealogie met de voordelen van de bestaande, op conclusies gebaseerde programma’s. Inmiddels heeft het bewezen een volwaardig en zelfs wenselijk alternatief te zijn voor de bestaande applicaties. Door een betaalde versie van Centurial te introduceren, kan er nog meer tijd besteed worden aan het verbeteren en doorontwikkelen van Centurial.

Er zijn twee edities beschikbaar
De proefeditie van Centurial zal alle functies van Centurial hebben, maar zal beperkt zijn tot 20 bronnen per project. De proefeditie is gratis.
De persoonlijke editie geeft je onbeperkte toegang tot alle functies van Centurial.
De persoonlijk editie zal €20,00 per jaar gaan kosten.

Wat is het verschil tussen de proefeditie en de persoonlijke editie?
De proefeditie en de persoonlijke editie geven beide toegang tot alle functies van Centurial. Het enige verschil is, dat in de proefeditie het aantal bronnen beperkt is tot 20 bronnen per project. Aangezien alle gegevens in Centurial worden ingevoerd in de context van een bron, betekent dit, dat na het bereiken van 20 bronnen je geen personen, relaties, beweringen en bewijs meer kunt toevoegen aan je project. De persoonlijke editie van Centurial kost je €20,00 per jaar. De persoonlijke editie geeft je: Volledige, onbeperkte toegang tot Centurial. Tenminste 4 updates per jaar (maar waarschijnlijk 5 of 6). Ondersteuning via e-mail. Blogs Af en toe een service patch.

Commentaar.

Ik ken dit programma niet en weet er verder niets van. Ik zag geen reviews die ik voor deze bespreking hier wil voorleggen. In deze bijdrage heb ik geprobeerd in het kort gegevens uit hun brochure hier te plaatsen. Het programma is vrijgegeven medio 2017. Er kunnen dus NVG gebruikers zijn. NGV- Gebruikers van dit programma, een Engels/Nederlands product, worden aangemoedigd hun ervaring met ons te delen. Al vast dank.

Zie: Centurial