Nieuwe website voor het streekarchief Midden Holland

0
96

De website ziet er op het eerste oog niet heel anders uit dan de vorige. De vormgeving heeft een opfrisbeurt gekregen maar is zo simpel mogelijk gehouden. Het streekarchief is van mening dat de website vooral de archieven en collecties zo toegankelijk mogelijk moet maken en dat er genoeg informatie op staat om bezoekers te helpen bij hun onderzoek. De website is verder ‘responsive’ gemaakt, wat wil zeggen dat hij niet alleen goed werkt op een desktop computer, maar ook op een smartphone of tablet. Op de nieuwe website kan nog steeds gezocht worden in alle collecties tegelijk, of in één enkele collectie. Het voordeel van deze laatste optie is dat er specifiek gezocht kan worden met zoekmogelijkheden die bij die collectie passen. Zo kan er bijvoorbeeld bij Genealogie gezocht worden op 2 personen en heeft elke collectie zijn eigen filters om de zoekresultaten te verfijnen. Ook het gebruik van wildcards (zoals het zogenoemde ‘sterretje’ om op naamvariaties te zoeken) en andere zoekoperatoren is nu mogelijk.

Digitalisering

Een heel belangrijke verbetering op de nieuwe website is dat er nu ook scans toegevoegd kunnen worden aan beschrijvingen en indexen. Zo is het gehele bevolkingsregister van de regio uit de periode 1830-1920 nu digitaal doorzoekbaar en voorzien van de bijbehorende gedigitaliseerde bladzijde(n). Deze gigantische dataset met ruim 920.000 personen werd vorig jaar ingevoerd door de onvermoeibare vrijwilligers van het Vele Handen-project “Hallo Midden-Holland” en bevat een schat aan persoonsgegevens.
Later dit jaar zullen ook de indexen van de Burgerlijke Stand voorzien worden van gedigitaliseerde geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten. Daarna zullen de Doop-, Trouw- en Begraafregisters volgen, waardoor stamboomonderzoekers en andere historici ongeacht tijd of plaats een groot deel van hun onderzoek vanaf huis kunnen doen. Maar ook de gedigitaliseerde krantencollectie zal dit jaar worden uitgebreid met nieuwe titels, dankzij de inspanningen van twee historische verenigingen. Verder gaan we ieder jaar de Beeldbank voorzien van meer gedigitaliseerde afbeeldingen, die afhankelijk van de geldende auteursrechten al dan niet vrij te downloaden of gebruiken zijn.

bron: Streekarchief Midden-Holland