Nieuwe Drentse huwelijksaktes uit periode 1933-1945 online

0
146

Een kaart van Drenthe met daarop alle 34 voormalige gemeenten die langzaamaan steeds groener kleurt: daarmee maakt het Drents Archief inzichtelijk welke huwelijksaktes, uit de periode 1933-1945, in de online database van het archief te vinden zijn. En dat is dan weer interessant voor genealogen en (amateur-)onderzoekers, die bijvoorbeeld onderzoek doen naar hun voorouders. Wat bijzonder is aan deze collectie huwelijksaktes: het Drents Archief maakt gebruik van een ploeg vrijwilligers die – vanuit huis – helpen bij het invoeren van gegevens uit de aktes.

Alle gegevens een voor een overnemen
Akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar, voor huwelijksaktes geldt een termijn van 75 jaar. Archieven kiezen er vaak voor om deze aktes in clusters van vijf of tien jaar online te zetten, simpelweg omdat het digitaliseren en indiceren van analoge archiefstukken een tijdrovende klus is. De vaak handgeschreven aktes moeten namelijk eerst doorzoekbaar worden gemaakt voordat ze online komen. Daar heeft het Drents Archief sinds kort hulp op afstand bij, dankzij een aantal thuisvrijwilligers.

Canadese bruidegoms
Bij het indiceren vallen ook bijzondere dingen op: zo verschijnen er vanaf april 1945 steeds vaker Canadese bruidegoms in de aktes. Ze komen als ‘landbouwer’ in de akte terecht en pikken alle ontluikende bloesemknopjes uit het dorp in. In het bevrijdingsjaar trouwen zelfs drie jonge Drentse zussen uit Eelde, elk met een Canadees. 
De huwelijksaktes waarvan de gegevens al zijn ingevoerd zijn vanaf nu te vinden in de genealogische database van het Drents Archief.