“nationale golf van vruchtbaarheidsfraude” in de VS komt aan het licht.

0
88

In de Verenigde Staten is: het aan de kaak stellen van vruchtbaarheidsfraude in een nieuwvaarwater gekomen. Ook in Nederland zijn enkele soortgelijke fraude zaken al eerder aan de orde geweest, toen bleek dat fertiliteitsartsen hun eigen zaad als donor gebruikten met soms zeer negatieve gevolgen, diverse kinderen bleken een ernstige ziekte te hebben geërfd. In de VS zijn onlangs soortgelijke misdaden bekend geworden van twee vruchtbaarheid artsen die naar verluidt ook hun eigen sperma gebruikten.

Dit is slechts het topje van de ijsberg, Met genealogische DNA is gebleken dat honderden gevallen van vruchtbaarheidsfraude in de V.S te voorschijn zullen komen. Een vrouw ontdekte dat haar beide kinderen de nakomelingen waren van haar vruchtbaarheid arts waarbij deze de kinderen nu dragers zijn van de ziekte van Tay Sachs. Een andere arts vertelde dat hij een gezonde en anonieme spermadonor had gebruikt maar in plaats daarvan zijn eigen sperma had geïnsemineerd. Het grove wangedrag gepleegd door deze artsen is uiteraard zeer verwerpelijk. In plaats van duur donor sperma te gebruiken met de nodige waarborgen gebruikten zij eigen sperma, dat dus extra inkomsten voor hen genereerde. Deze Wild West-dagen voor de IVF/fertility-industrie hebben een ongelukkig spoor achtergelaten.

Het merendeel van de personen die de nakomelingen van vruchtbaarheidsfraude zal nu tussen de 30 en 45 jaar oud. Door de komst van goedkope en op grote schaal beschikbare home DNA-testkits, zoals Ancestry.com en 23andMe kan nu deze fertiliteitsfraude aan het licht komen. Menig donorkind zal zijn donker en onverwachte deel van zijn genetische verleden in de toekomst gaan ontdekken, wanneer hij DNA onderzoek laat verrichten.

https://www.businesswire.com/news/home/20200916005861/en/%C2%A0%E2%80%9CNational-Wave-of-Fertility-Fraud%E2%80%9D%C2%A0-2-Cases-Filed-Against-CA-VAWV-Doctors-Seen-as-First-of-Hundreds-to-Be-Exposed-by-Home-DNA-Tests