Nationaal archief: Automatische Handschriftherkenning

0
188

Het Nationaal Archief organiseert 18 mei a.s. een online symposium over de resultaten van het project over automatische handschriftherkenning  De IJsberg zichtbaar maken. Historisch onderzoek in oude handschriften kan met de nieuwe technieken voorgoed veranderen. 

Archieven hebben veel handgeschreven archieven. Maar wie kan deze oude handschriften nog lezen? En snel gescande archieven kunnen doorzoeken, wie wil dat niet?  In het project De IJsberg zichtbaar maken, werken het Nationaal Archief en het Noord-Hollands archief samen aan het automatisch leesbaar en doorzoekbaar maken van handschriften. En met resultaat! 

Na jaren van experimenteren met kunstmatige intelligentie en corrigeren van informatie presenteert het Nationaal Archief op 17 mei het eindresultaat van het project De IJsberg zichtbaar maken: een website waarop meer dan 2 miljoen scans van handgeschreven archiefstukken eenvoudig zijn te bekijken en te doorzoeken. Tijdens het symposium geven websiteontwikkelaars Picturae en CleanCode inzicht in het maakproces van de site. Projectleider Liesbeth Keijser kijkt vanuit haar rol terug op het project.

Bezoekers van het symposium worden bijgepraat over de ontwikkelingen op het gebied van automatische transcripties en er is ruimte voor discussie. In een panel belichten experts hun ervaringen met de nieuwe technieken van handschriftherkenning. Ewoud Sanders leidt het panel, bestaande uit Julia Noordegraaf, Marieke van Erp, Martijn Kleppe en Erika Kuipers. Onderzoekers vertellen over de resultaten die ze met behulp van handschriftherkenning behaalden. Zo hoor je het Utrechts Archief over de gevangenisregistersprojecten, het Huygens ING over de gebroeders de Witt en de Staten-Generaal en De Vrije Universiteit Brussel over het Getuigenissenproject. Bezoekers van het symposium kunnen zich in het gesprek mengen via de chat.

Het doel van deze mail is te wijzen op razend snelle ontwikkelingen in de wereld van geschiedenis en archieven. Zoals Delpher nu l veel betekent voor genealogen, zo zal deze automatische handschriftherkenning en transcriptie een revolutie gaan betekenen voor de geschiedkunde maar evenzeer voor de vroege genealogie.