Misbruik persoonlijke informatie door Ancestry.com

0
156

Ancestry.com  wordt geconfronteerd met een nieuwe voorgestelde collectieve juridische klacht  waarin het bedrijf wordt beschuldigd van het verduisteren en misbruiken van de persoonlijke informatie van individuen in de database van Amerikaanse schooljaarboeken zonder toestemming.

De rechtszaak, die maandag is ingediend bij de federale rechtbank in San Francisco, beweert dat het genealogiebedrijf foto’s, namen, gelijkenissen en identiteiten heeft verzameld zonder toestemming om de toegang tot de informatie te verkopen en te adverteren voor Ancestry-diensten en -producten.

Morgan & Morgan Complex Litigation Group vertegenwoordigt de met name genoemde eisers Meredith Callahan en Lawrence Geoffrey Abraham en de voorgestelde aanklacht, waaronder inwoners van Californië die geen abonnees van Ancestry zijn,  geen jaarboek aan het bedrijf hebben geschonken en van wie de gegevens door Ancestry zijn geüpload naar de jaarboekdatabase .

In de rechtszaak gaat het om de database “U.S. School Yearbooks, 1900-1999” van Ancestry, die namen, afbeeldingen, steden en scholen bevat van mensen uit het hele land. De database heeft in totaal ongeveer 730 miljoen individuele records, waaronder meer dan 60 miljoen records van scholen en universiteiten in Californië, aldus de rechtszaak, onder verwijzing naar de website van het bedrijf.

Ancestry zou naar verluidt geen kennisgeving of compensatie hebben gegeven aan de Californiërs wiens informatie in de database staat, inclusief records die het bedrijf abonnees toestaat te zoeken en te downloaden, aldus de klacht. Ancestry gebruikt de informatie om zijn producten aan nieuwe abonnees aan te bieden via een promotionele gratis proefperiode voor tijdelijke toegang tot de gegevens, beweerden de eisers.

De rechtszaak, aangespannen tegen Ancestry.com Inc, Ancestry.com Operations Inc en Ancestry.com LLC, beweert schendingen van het Californische statuut inzake publiciteitsrechten en oneerlijke concurrentiewetgeving, inbreuk op afzondering en onrechtvaardige verrijking.

Deze zaak kan grote gevolgen hebben  voor veel databestanden die door genealogen worden geraadpleegd.