Kaart van Joodse erfgoedsites in Oekraïne gepresenteerd aan Russische ambassadeur

0
36
Joodse begraafplaats Barneveld

De kaart is gemaakt na een speciaal veldonderzoek dat onlangs is uitgevoerd in het licht van de aanhoudende gevechten. Het onderzoek onderzocht de omstandigheden van de joodse erfgoedsites in Oekraïne.

De locaties van joods erfgoed in Oekraïne werden woensdag door Yaakov Hagoel, de voorzitter van de World Zionist Organization (WZO), doorgegeven aan Anatoly Viktorov, de Russische ambassadeur in Israël. Het behoud van de begraafplaatsen is belangrijk omdat joodse graven niet mogen worden geruimd maar eeuwig moeten blijven bestaan.

Gezien het grote risico op schade aan nationaal joods erfgoed in Oekraïne, heeft Hagoel een kaart van het joods erfgoed in Oekraïne gedeeld met de Russische ambassadeur om zo veel mogelijk accidentele schade aan de sites te voorkomen.

De kaart is gemaakt naar aanleiding van een speciaal veldonderzoek dat onlangs door de organisatie is uitgevoerd in het licht van de aanhoudende gevechten. Het onderzoek onderzocht de omstandigheden van de joodse erfgoedsites in Oekraïne.

Er zijn veel plaatsen van uniek nationaal belang die herdenkingsplaatsen en het erfgoed van het Joodse volk vormen. Onder hen zijn gedenkplaatsen en monumenten voor Holocaustslachtoffers, zoals die in Babyn Yar, Lviv en Donetsk, Joodse begraafplaatsen, synagogen en graven van belangrijke Joodse figuren.

Uit de veldinspectie bleek dat een aantal locaties al is beschadigd en dat velen door de gevechten het risico lopen op onbedoelde schade.

“Als een nationale organisatie van het Joodse volk die werkt voor haar voortbestaan ​​en erfgoed, moeten we er alles aan doen om deze sites voor toekomstige generaties te behouden.