Beste internationale genealogische software

0
6463

Moderne genealogische software heeft tal van handige functies voor iedereen, van de rang amateur net beginnend tot de doorgewinterde professional. In Nederland beschikken wij over uitstekende Nederlandse software toegesneden op de Nederlandse situatie zoals gensdatapro en altfaer. Maar er zijn genoeg genealogen die door hun afkomst voor communicatie met buitenlandse bloedverwanten graag een goed internationaal programma willen kiezen. De vijf top programma’s van nu zijn ongetwijfeld:

Genealogie software basics

Van moderne genealogische software mag men verwachten:

 • Bouwt een stamboom
 • Legt informatie vast over je voorouders: data, locaties, relaties, etc.
 • Documenteert onderzoeksbronnen en koppelt deze aan uw stamboom
 • Onderhoudt meer dan één database voor meerdere stambomen
 • Kan voorouderlijke grafieken en rapporten afdrukken
 • Deelt uw stamboom met anderen in print en elektronisch
 • Slaat foto’s, audio- en video-opnamen en scans van uw voorouders en documenten op
 • Beschermt uw informatie door middel van regelmatige back-ups
 • Geeft hints over waar en hoe men naar meer aanwijzingen kan zoeken
 • Exporteert uw informatie naar andere genealogie programma’s
 • Download informatie rechtstreeks van bepaalde online bronnen
 • Breng de voorouders in kaart door tijd en plaats heen
 • Kan direct online browsen, zonder over te schakelen naar een aparte webbrowser
 • De mogelijkheid van het invoeren van DNA-data en deze kunnen ordenen en in een stamboom kunnen verwerken

Wat de beste software voor U is hangt ook af van hoe u van plan bent het te gebruiken.

Family Tree maker 2017

Zie ook Family Tree Maker 2019 Review.

Family Tree Maker, of FTM, bestaat al tientallen jaren en is het bekendste en meest gebruikte stamboomprogramma.

Het is veelzijdig en goed in zowat alles.

Voors en tegens

Family Tree Maker biedt alle functies die men mag verwachten van een up-to-date genealogie-programma, en het doet de meeste dingen heel goed.

De nieuwste versie van Family Tree Maker heeft een unieke functie toegevoegd genaamd FamilySync, waarmee u automatisch maximaal drie stambomen kunt synchroniseren.

Dit is belangrijk als je familieleden hebt die aan dezelfde boom werken als jij. Alle informatie diemen invoert, wordt toegevoegd aan de stamboomdata van verwante onderzoekers en vice versa.

Ze hebben ook de mogelijkheid toegevoegd om voorouders te kleuren met elk maximaal acht verschillende kleuren.

Dit kan worden gebruikt om u te helpen uw onderzoeksstatus bij te houden, gemakkelijk te zien welke kinderen door een eerste vrouw of tweede vrouw waren, of elk ander gebruik dat u maar kunt bedenken.

Family Tree Maker 2017 bevat ook een eenvoudige ingebouwde afbeeldingseditor, zodat u eenvoudige wijzigingen kunt aanbrengen om foto’s die aan uw stamboom zijn gekoppeld, te verbeteren.

Het programma maakt eenvoudig verbinding met zowel de Ancestry- als FamilySearch-websites.Men kan records rechtstreeks in zijn stamboom downloaden.

Het biedt ook uitgebreide tips over plaatsen om naar meer records te zoeken wanneer u verbonden bent met internet.

FTM 2017 is een van de weinige programma’s waarmee men homohuwelijken in een stamboom kunt opnemen.

Aan de negatieve kant, hoewel Family Tree Maker 2017 een verbeterde set grafieken en rapporten biedt, zijn de grafieken nog steeds niet zo uitgebreid als bij Legacy 9.

Ook het bedrijf dat Family Tree Maker produceerde, veranderde in 2016 in Mackiev, en heeft een aantal wijzigingen en verbeteringen aangebracht in hun 2017-versie, maar reken er niet op dat deze veel ondersteuning bieden voor oudere versies.

Family Tree Maker is wel de duurste genealogie software die er is, maar voor veel mensen kan het toch de moeite waard zijn.

Compatibiliteit

FTM is beschikbaar voor zowel Windows (7.0 of hoger) als Mac (10.9 of hoger).

Online ondersteuning

Omdat het al zo lang bestaat en door zoveel mensen wordt gebruikt, heeft Family Tree Maker een schat aan online ondersteuning in de vorm van tips, stapsgewijze instructies en tutorials en zelfs instructievideo’s.

De website bevat een gratis digitale begeleidende gids om u op weg te helpen met het gebruik van alle functies van het programma.

Hoewel al deze ondersteuning in de meeste gevallen voldoende is, moet u zich ervan bewust zijn dat Family Tree Maker in de loop der jaren veel is veranderd, dus een deel van die ondersteuning kan verouderd zijn.

Toch zijn er zoveel gebruikers dat je altijd een forum kunt vinden om vragen te stellen en snel deskundige antwoorden te krijgen.

Integratie

Family Tree Maker stelt u al jaren in staat om verbinding te maken met Ancestry om uw stamboom te uploaden en om records van Ancestry rechtstreeks naar uw stamboom te downloaden.

Met de nieuwste release bevat FTM die mogelijkheid nu ook voor FamilySearch.com.

Dat betekent dat u eenvoudig verbinding kunt maken en kunt delen met de twee grootste genealogische sites die er zijn met miljarden online records beschikbaar.

Waar te koop

Family Tree Maker is verkrijgbaar bij http://www.mackiev.com/ftm/. Er is geen gratis proefversie beschikbaar.

Legacy 9

Legacy 9, ook bekend als Legacy Family Tree 9, is een volledig uitgerust genealogie-programma dat door velen wordt beschouwd als het beste dat vandaag op de markt is, met slechts een paar zwakke plekken.

Voors en tegens

Legacy 9 biedt alles wat je zou verwachten, plus een heleboel leuke extra’s die nieuw zijn in de nieuwste editie.

Een krachtig hulpmiddel is de tool twee personen vergelijken, waarmee u twee mensen naast elkaar kunt onderzoeken.

Dit is vooral handig als u twee records met dezelfde naam hebt, maar u niet zeker weet of het dezelfde persoon is.

Met het naast elkaar-display kan men dez gemakkelijk bekijken in plaats van steeds heen en weer te moeten bladeren.

Legacy 9 heeft de meest uitgebreide (en in de meeste gevallen best uitziende) set grafieken van alle gevorderde genealogische programma’s.

Dit geeft u allerlei opties voor het afdrukken van uw resultaten.

De nieuwste release bevat zelfs een nieuwe X-DNA-kaart om uw genetische overerving te volgen.

Naast afgedrukte rapporten heeft Legacy 9 ingebouwde ondersteuning om uw stamboom automatisch in een webpagina om te zetten.

Het heeft ook een ingebouwde webbrowser, zodat u online sites kunt bekijken zonder heen en weer te hoeven schakelen tussen vensters.

Het programma bevat kleurcodering voor eenvoudige organisatie van uw voorouders, zoals het volgen van kinderen uit meerdere huwelijken, en maximaal negen tags die kunnen worden gebruikt zoals u wilt.

Legacy 9 bevat zelfs een veilige online back-up voor uw stambomen, zodat u zich nooit zorgen hoeft te maken dat u uw database verliest.

Aan de andere kant ondersteunt Legacy 9 nog geen homohuwelijken, hoewel dat zou moeten komen.

De Legacy-website is minder flitsend dan de meeste en soms iets moeilijker te navigeren, maar bevat nog steeds een help centrum, forums en meer.

Compatibiliteit

Legacy 9 is alleen ontworpen voor Windows, hoewel hun website instructies bevat voor hoe men het op een Mac kan laten werken met behulp van een emulator.

Online ondersteuning

De Legacy-website biedt een verscheidenheid aan trainingsvideo’s en -programma’s en een uitgebreid helpcentrum met gebruikersforums, advies over probleemoplossing en zelfs een suggestiebox om hen te vertellen welke functies men wilt toevoegen.

Integratie

Legacy 9 is speciaal ontworpen om te werken met een verscheidenheid aan nuttige (en gratis) websites, waaronder FamilySearch, FindMyPast, GenealogyBank, MyHeritage en Find A Grave.

Het programma kan deze sites automatisch doorzoeken op uw voorouders en u hints geven over waar u meer informatie kunt vinden.

Waar te koop

Legacy 9 is hier beschikbaar op hun website en is beschikbaar in twee versies.

De standaardversie is volledig gratis, zodat u de meeste functies van Legacy zonder tijdslimiet kunt uitproberen.

Als u toegang wilt tot alle functies van Legacy, kunt u de Deluxe-versie kopen.

Family Historian 6

Family Historian 6 is lang niet zo bekend als Family Tree Maker of Legacy, maar dat betekent niet dat het minder nuttig is als het gaat om het vastleggen van  genealogische bevindingen.

Voors en tegens

De grootste kracht van Family Historian is het gebruiksgemak.

Als men op zoek is naar een programma dat u vanaf de eerste dag direct uit de doos kunt gebruiken, is dit het.

Je kunt meteen aan de slag zonder dat je veel handleidingen hoeft te lezen of een heleboel tutorials hoeft te bekijken.

Het invoeren van informatie in Family Historian is eenvoudig en intuïtief.

Het hoofdscherm bevat zowel een afkomst diagram als een apart detailvak voor een geselecteerd individu, zodat u informatie kunt invoeren zonder het grote geheel uit het oog te verliezen.

Family Historian bevat een “slimme stambomen” -optie waarmee u verschillende delen van uw boom kunt uitbreiden of instorten als dat nodig is.

Dat betekent dat u zich op slechts een klein gedeelte tegelijk kunt concentreren zonder dat uw andere takken het scherm vullen.

Het programma biedt ook tools om twee stambomen naast elkaar te bekijken, zodat u ze kunt vergelijken voordat u beslist of u ze wilt samenvoegen.

Family Historian bevat een dynamische kaart-tool waarmee u niet alleen kunt zien waar uw voorouders waren, maar waarmee u ze ook kunt kleuren, in- en uitzoomen, alle gebeurtenissen kunt bekijken die op een bepaalde locatie zijn gebeurd en meer.

Family Historian 6 biedt ook krachtige hulpmiddelen voor het delen van uw stamboom met anderen in print of elektronisch. Het bevat ongeveer twee keer zoveel grafieken als Family Tree Maker, hoewel niet zoveel als Legacy 9, en ze zijn niet zo artistiek.

Door gebrek aan achtergronden ziet Family Historian-grafieken er een beetje saai uit in vergelijking met andere programma’s.

Helaas biedt Family Historian 6 op dit moment geen ondersteuning voor DNA-resultaten.

Compatibiliteit

Family Historian 6 draait op Windows (Vista, 7, 8 en 10).

Online ondersteuning

De Family Historian-website bevat snelstartgidsen en tutorials, maar heeft een beperktere online community in vergelijking met andere producten, met name Family Tree Maker.

Aan de andere kant, omdat het wordt geproduceerd door een Brits bedrijf, kan de Family Historian-gemeenschap bijzonder nuttig zijn voor diegenen die onderzoek doen naar familiewortels in het Verenigd Koninkrijk.

Integratie

Het programma linkt rechtstreeks met de Websites MyHeritage en Findmypast, zodat u gemakkelijk informatie over uw voorouders kunt vinden en deze rechtstreeks in uw stamboom kunt downloaden.

In tegenstelling tot de andere programma’s op onze lijst, bevat het echter geen directe koppeling met Ancestry of FamilySearch.

Waar te koop

Family Historian 6 is hier verkrijgbaar bij Amazon. Er is ook een gratis proefperiode van 30 dagen als u deze wilt testen voordat u koopt.

RootsMagic 7

Zie ook RootsMagic 8 review.

RootsMagic is niet zo bekend als sommige van de andere genealogiesoftware, maar dat betekent niet dat het niet net zo goed is. Het biedt alle basisbenodigdheden die men nodig heeft, plus enkele handige bonusfuncties.

Voors en tegens

RootsMagic heeft een aantal krachtige functies die je niet in veel programma’s zult vinden, waaronder de mogelijkheid om meer dan één database tegelijkertijd te openen.

Dat maakt het een stuk eenvoudiger om databases te vergelijken en informatie van de ene naar de andere te kopiëren.

U kunt zelfs mensen rechtstreeks van de ene database naar de andere slepen en neerzetten.

Een van de beste dingen van RootsMagic is een unieke functie genaamd RootsMagic To-Go, waarmee je een draagbare kopie van het programma op een USB-stick kunt laden.

Op die manier kunt u het meenemen en gebruiken op elke computer waar en wanneer u maar wilt.

Dit kan het doen van onderzoek onderweg, in bibliotheken, archieven of waar dan ook veel gemakkelijker maken en u kunt meteen zoekresultaten invoeren.

RootsMagic maakt het eenvoudig om uw bevindingen te delen. Ingebouwde tools helpen u bij het maken van aangepaste webpagina’s, cd’s en dvd’s en bieden ook tal van afdrukopties.

Dit programma is een van de weinige genealogische software waarmee men momenteel homohuwelijken in een stamboom kan opnemen en ook andere complexe relaties kunt beheren.

In vergelijking met andere programma’s heeft RootsMagic niet zoveel grafieken beschikbaar, maar het heeft uitgebreide opties voor het maken van elk soort rapport. Aan de negatieve kant is dat de interface van RootsMagic niet zo mooi of gemakkelijk te gebruiken is als andere programma’s, wat voor beginners kan frustreren

Compatibiliteit

RootsMagic 7 werkt op het grootste aantal besturingssystemen van al onze keuzes, inclusief elke versie van Windows sinds Windows 2000 en XP, en op Macs (10.8 en hoger).

Online ondersteuning

De RootsMagic website is beperkter dan de meeste andere. Het bevat enkele video zelfstudies en handleidingen, maar niet zoveel andere ondersteuning, en heeft maar een kleine gebruikersgemeenschap.

Integratie

RootsMagic 7 kan rechtstreeks verbinding maken en downloaden van sites als Ancestry, MyHeritage en FamilySearch, waardoor u toegang krijgt tot een heleboel online records en databases.

Waar te koop

RootsMagic 7 is hier verkrijgbaar bij Amazon.

RootsMagic Essentials 7 is een gratis versie van de software die alle basisprincipes bevat die je nodig hebt om aan de slag te gaan en kan zo lang worden gebruikt als je wilt.

De gratis versie bevat echter niet veel van de beste functies, zoals RootsMagic To-Go.

FamilyTreeHeritage 9

Om onze top vijf keuzes af te ronden, mist Family Tree Heritage 9 veel van de toeters en bellen die de andere programma’s hebben. Toch dekt het alle basisprincipes met vlag en wimpel en heeft het een paar geweldige eigen functies.

Voors en tegens

Met Family Tree Heritage kunt u verbinding maken met Ancestry, FamilySearch en RootsWeb, waardoor u direct toegang hebt tot miljarden online records.

Nog beter, het kan u helpen ook andere sites toe te voegen, iets wat de meeste andere software niet toestaat.

Dat kan een grote hulp zijn bij het zoeken naar informatie uit andere landen over de hele wereld. FamilyHeritage is van herkomst een Joods-Israëlisch programma dat het juist van internationale samenwerking moet hebben en joodse bloedverwanten door de vervolgingen veelal over de hele wereld verspreid zijn

Net als onze andere top vijf keuzes, biedt Family Tree Heritage webtips om het meeste uit uw online connecties te halen.

Family Tree Heritage heeft krachtige tools om twee stambomen samen te voegen, waardoor men zich uren van kruiscontrole en het identificeren van dubbele records bespaart.

Het programma maakt het gemakkelijk om nieuwsbronnen toe te voegen, en een dito tool waarmee je snel één bron kunt verbinden met veel individuen. Dit kan een grote tijdsbesparing zijn.

Een van de beste eigenschappen van Family Tree Heritage is de manier waarop u bulkwijzigingen in uw stamboom in één keer verwerkt.

Als u een fout vindt, zoals een verkeerd gespelde plaatsnaam, hoeft u deze slechts op één plek te repareren en kan het programma deze overal elders onmiddellijk voor u bijwerken.

Andere functies zijn een onderzoekstijdlijn die organiseert wat u wel (en niet) weet over een voorouder chronologisch, kleurcodering om familietakken zowel op uw computer als in druk te organiseren, en de mogelijkheid om maximaal drie aangepaste tags toe te voegen aan elke voorouder, zodat u ze kunt groeperen zoals u wilt.

Family Tree Heritage is gemengd als het gaat om het produceren van grafieken en rapporten.

Het is geweldig voor het produceren van snelle, gemakkelijk te lezen rapporten, maar het heeft een beperktere keuze aan grafieken met over het algemeen oninteressante achtergronden.

Dus als u mooie grafieken wilt, is het niet zo dienstig, maar als u uw informatie in rapportformaat wilt zien, is deze waarschijnlijk de beste uitdraai die men wensen kan

Aan de negatieve kant is Family Tree Heritage de enige van onze vijf keuzes die geen in-app browser bevat.

Dat betekent dat je in de meeste gevallen heen en weer moet schakelen tussen programma’s als je online informatie wilt opzoeken.

Het ondersteunt echter wel direct zoeken naar Ancestry- en FamilySearch-databases vanuit het programma.

Family Tree Heritage 9 bevat geen kaartfunctie, dus u kunt uw voorouders niet visueel volgen. Het ondersteunt ook geen homohuwelijken.

Compatibiliteit

Family Tree Heritage 9 is alleen beschikbaar voor Windows.

Online ondersteuning

Family Tree Heritage 9 heeft een aantal online tutorials, maar biedt over het algemeen veel minder dan de andere programma’s op onze lijst. Het heeft een zeer beperkte online community.

Integratie

De software maakt directe downloads van records van Ancestry en FamilySearch mogelijk.

Het kan vaak worden ingesteld om ook met andere websites te werken. Hiermee kunt u uw stamboom echter niet rechtstreeks wijzigen op Ancestry, alleen via handmatige uploads.

Waar te koop

Family Tree Heritage 9 is verkrijgbaar bij http://www.familytreeheritage.biz/. Er is geen gratis proefversie beschikbaar.

Welke software kun je het beste kiezen

Zoals met zoveel dingen, hangt dat van jou af en hoe je van plan bent het gekozen programma te gebruiken.

 • Family Tree Maker 2017 is een geweldig allround programma voor de meeste gebruikers, vooral als u uw stamboom wilt uploaden naar Ancestry.
 • Legacy 9 is ook een geweldig allround programma en biedt het grootste aantal grafieken om uw onderzoek te laten zien.
 • Family Historian 6 is uitstekend als je gebruiksgemak wilt. Hiermee kun je er meteen in duiken, minder tijd besteden aan het leren van het programma en meer tijd besteden aan het onderzoeken van je gezin.
 • RootsMagic 7 is de duidelijke (en enige) keuze als je je onderzoek op pad wilt mee nemen en geen laptop hebt. Het is ook een van de meer populaire keuzes onder professionele genealogen.
 • Met Family Tree Heritage 9 kunt u naar meer online sites linken dan naar een van de andere programma’s.
 • Als u met andere familieleden aan dezelfde stamboom wilt samenwerken, is Family Tree Maker 2017 de juiste keuze.
 • Als u een webpagina wilt maken van uw bevindingen, zijn Legacy 9 en RootsMagic 7 uw beste keuzes.
 • Als je geweldig uitziende voorouderlijke grafieken wilt maken, is Legacy 9 je beste keuze.
 • Voor de meest economische route hebben Legacy 9 en RootsMagic 7 beide gratis versies zonder tijdslimiet, maar je mist enkele van hun beste functies.

Maak je uiteindelijk niet te veel zorgen over het kiezen van het verkeerde programma. In de meeste gevallen zullen ze allemaal doen wat je nodig hebt, vooral als je net begint.

In het ergste geval kunt u met al deze programma’s uw gegevens exporteren als een GEDCOM-bestand, dat in elke andere genealogische software kan worden geladen.

Het kopieert niet alles, zoals foto’s en video’s, maar het bespaart u om helemaal opnieuw te beginnen.

Dus beslis wat je belangrijkste prioriteit is, kies daarna het programma dat het beste bij je past.

Bijgestelde versie van https://www.smarterhobby.com/genealogy/best-genealogy-software/