Hoe onderzoekers van BYU genealogie het genealogische databestand van de LSD-kerk gebruiken om erfelijke kanker op te sporen.

0
242

Als er een plaats is om erfelijkheid van kanker te  onderzoeken, dan is het het giga data bestand van LDS-Family search, de genealogische tak van de LDS-kerk gevestigd in Salt Lake City UYAH, waar al dat kostbaars in de zoutbergen veilig is opgeslagen. In Utah is tevens de Brigham Young  University gevestigd genoemd naar een  van de presidenten van de LDS-kerk. In deze Universiteit is de grootse genealogische collectie  te vinden, er worden daar ook professionele genealogen opgeleid in de diverse  takken van de moderne genealogy. Een pas gestart  project aan de Brigham Young University gebruikt familiegeschiedenissen en DNA-onderzoek om erfelijke kanker op te sporen en te bestuderen. Men startte dit project toen men begon te ontdekken dat mensen met dezelfde genetische tumor variant vaak een gemeenschappelijke voorouder deelden. De vraag werd gesteld of Family History and Genealogy van de BUY kon worden ingeschakeld om de stambomen met kankergenen op te sporen, zodat vroegtijdig familieleden kunnen worden gewaarschuwd die deze erfelijke kankergenen hadden.

Vroege detectie speelt een belangrijke rol bij kankerpreventie en -behandeling, maar de “Connect My Variant” komt in het spel, nog voordat de ziekte zich aandient. Debby Doman is een van de eerste patiënten die bij dit kankeronderzoek is betrokken geraakt. Ze heeft een zeldzaam kankergen en moest een intensieve behandeling ondergaan. Nu hoeven haar kinderen en kleinkinderen dat misschien niet meer te doen. Ze kunnen nu worden getest en gezondheidsbeslissingen nemen voordat de kanker zich manifesteert. Ook naar Debby’s andere bloedverwanten kan dit onderzoek worden uitgebreid. Zo doende krijgt men hele stambomen waarvan nu bekend is dat er erfelijke kankergenen in voorkomen.

How researchers at BYU are using genealogy to prevent cancer | KJZZ