Hoe miljoenen mensen niet weten dat ze gerelateerd zijn aan royalty’s

0
170

De BBC hield over dit thema een uitzending over de kans dat je koninklijk bloed in je genen hebt, Ik vond die uitzending wel aardig, ook al om voor Nederland op deze mogelijkheid te wijzen. Het blijkt dat Koninklijken verwantschap (Karel de Grote etc.) veel waarschijnlijker is dan mensen gewoonlijk denken. Hoe kan een doorsnee mens verwant blijken te zijn aan een middeleeuwse vorst?

In een recente aflevering van het tv-genealogie-programma Who Do You Think You Are bleek dat een populaire komieke Josh Widdicombe een afstammeling was van Edward I, die meer dan 700 jaar geleden stierf. Maar hij is niet het enige voorbeeld geweest. Een soapster ontdekte in de BBC-familiegeschiedenisshow dat hij familie was van Edward III, Armstrong stamde af van Willem de Veroveraar en de bekende roeier Sir Matthew Pinsent was een ander familielid van Edward I.

Wat dit laat zien is dat wanneer je ver genoeg terugkijkt een verrassend hoog aantal mensen een Koninklijke voorouder zal vinden. “Het is niet zo ongewoon” als men meestal meent. 

Met behulp van eerdere modellen van het aantal afstammelingen over de generaties heen, bleek dat er volgens een brede schatting twee miljoen mensen in de UK in leven zouden kunnen zijn die nu verwant zijn aan Edward I. Omdat de gegevens van de meeste gewone gezinnen niet zo erg ver terug gaan, zouden de meeste mensen niet op de hoogte zijn van hun link naar hun Koninklijke voorouders. Maar het betekent wel dat er op elke straat of drukke bus een onbewuste relatie van deze middeleeuwse vorst kan zijn.

Het overblijfsel van Richard III werd onland onderzocht en men zegt dat er nu “letterlijk miljoenen” mensen in leven zijn die verwant zijn aan de directe familie van deze 15e-eeuwse soeverein. Het waren levende afstammelingen van een van zijn zussen die onderzoekers in staat stelden om DNA te gebruiken om de botten van Richard III te identificeren die in Leicester werden gevonden.

Vaak wordt niet begrepen hoeveel stambomen elkaar overlappen als je voldoende generaties teruggaat. Uiteindelijk zijn we allemaal familie van elkaar. Het is gewoon een kwestie van graad. Tegen de tijd dat je meer dan 20 generaties teruggaat, op basis van de gemiddelde reproductiesnelheid, zal iedereen miljoenen voorouders hebben. In plaats van afzonderlijke stambomen bomen, zijn de familiebanden een familiair verweven struikgewas. De genetische realiteit is dat we allemaal het product zijn van eeuwen van vermenging en samensmelting, migratie, sociale opkomst en ondergang, op vele manieren met elkaar verbonden. Velen van ons zullen gedeelde voorouders hebben. En als iemand voorouders heeft in Groot-Brittanniƫ die teruggaan tot de Middeleeuwen, dan is het eigenlijk waarschijnlijk dat ze verwant zullen zijn aan een tak van een van de royals.