Het verhaal achter de Duitse joodse oorlogsheld

0
52

Het verhaal achter de Duitse joodse oorlogsheld geëerd aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

In verband met de Auschwitz herdenking dit bijzondere verhaal.
Genealogische aspecten van Richard Stern (Foto Wikipedia).

Er is een welbekende afbeelding uit 1933 die Richard Stern toont met zijn ijzeren kruis terwijl een jonge nazi de winkel bewaakt. (zie). Een joodse winkelier die trots buiten zijn winkel staat, een wrange glimlach op zijn gezicht en een ijzeren kruis op zijn revers gespeld. Op slechts een meter afstand bevindt zich een nazi-bewaker. Het is een berucht beeld van het nazi-tijdperk, gerepliceerd in musea en instellingen in heel Duitsland. Het IJzeren Kruis, ooit een militaire onderscheiding, werd tijdens beide wereldoorlogen in Duitsland als een eer beschouwd. Het gevecht van Stern tegen zijn onderdrukkers ging zelfs verder dan dit beeld. Hij zou later nog een prijs ontvangen voor zijn uitstekende militaire bijdrage – dit keer van het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog.

Tot nu toe was er weinig bekend over de man die op 1 april 1933 buiten zijn Keulen-beddenwinkel werd gefotografeerd – de dag waarop de nazi’s een boycot van Joodse bedrijven lanceerden. De boycot zag wachten buiten Joodse winkels staan in een poging klanten af te schrikken om binnen te komen. Veel winkels werden vervolgens vernield. Zoals veel landen over de hele wereld Holocaust Memorial Day herdenken, is het ongelooflijke verhaal van een joodse winkelier, wiens uitdagende beeld over de hele wereld is getoond, ontdekt door onderzoekers van genealogische site MyHeritage. Zijn naam was Richard Stern. Als je goed kijkt, lijkt de agent van de nazi-partij zich ongemakkelijk te voelen. Richard Stern verdiende het prestigieuze IJzeren Kruis voor zijn voorname dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog. Onderzoekers van MyHeritage hebben een schat aan informatie ontdekt over de Duitse jood die het prestigieuze IJzeren Kruis verdiende voor zijn voorname dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze afgebeelde foto uit 1933 hangt nu in het huis van de Wannsee conferentie, waar de nazi’s de definitieve oplossing bedachten, om hun genocide op joden in Europa uit te voeren. In Wannsee en het Joods Museum in Berlijn wordt de foto weergegeven naast een pamflet geschreven door Stern.

Jack Romberg, een rabbijn uit Florida, is de kleinzoon van Stern’s zus Martha. Romberg, de oudste van drie broers, herinnert zich zijn rustige familielid met genegenheid. Nu gepensioneerd, schrijft de 65-jarige een boek over zijn grote oom, die volgens hem meer op zijn grootvader leek. Romberg kon licht werpen op de foto uit 1933, die ook te zien is in het Joods Museum van Berlijn, het Duits Historisch Museum van de stad, het NS-documentatiecentrum in Keulen en de nabijgelegen synagoge Roonstrasse.

Volgens Romberg produceerde Stern’s zwager Heinz Flögerhöver pamfletten in zijn drukkerij naast de deur en deelde ze uit aan voorbijgangers en nam de foto. De winkel werd gedwongen te sluiten na de Kristallnacht in 1938. Deze razernij van door de staat gesponsord geweld door het nazi-regime tegen Joodse gemeenschappen veroorzaakte wijdverbreide plunderingen en vernietiging van Joodse eigendommen in Duitsland en Oostenrijk.

Gericht aan “alle frontsoldaten en Duitsers”, stelt het pamflet dat Hitler en de nazi’s herhaaldelijk verklaarden: “Iedereen die een gevechtsveteraan beledigt, wordt gestraft met gevangenisstraf!” Stern zei in het pamflet dat hij zich als tiener had aangemeld en tijdens de Eerste Wereldoorlog had gediend. Zijn broer en vader dienden ook. Hij nam stelling tegen de boycot en schreef: “Is de Duitse jood een tweederangs mens geworden, alleen getolereerd als gast in zijn vaderland? “We zien deze actie tegen het Duitse jodendom als een belediging voor de nagedachtenis van 12.000 Duitse joodse soldaten gedood in actie.”

Uit records opgediept door MyHeritage blijkt dat Stern Duitsland verliet en in mei 1939 op 40-jarige leeftijd aankwam op Ellis Island, New York – slechts vier maanden voordat de oorlog uitbrak. Daarin stond dat de eerste persoon die hij in de VS ontmoette zijn zwager Ludwig Walker was.

Het onderzoek van MyHeritage bracht geen vrouw of kinderen aan het licht. Romberg legde uit dat de reden was dat Stern zijn stervende vader in 1927 had beloofd dat hij zou zorgen voor zijn zus Martha, wiens huwelijk was afgebroken, en haar zoon Rudolf. Stern werd de wettelijke voogd van de jongen. Dit bevorderde de veilige toegang tot Amerika te garanderen. Maar problemen met Martha’s papierwerk vertraagden hun ontsnapping tot eind augustus – slechts enkele dagen voordat de oorlog uitbrak. Een volkstelling het volgende jaar onthulde dat Stern als busbediende werkte en in Queens woonde met twee van zijn zussen, Walker, een nicht en een neef. Op 13 oktober 1942 – minder dan een jaar nadat Amerika zich bij de oorlog voegde – trad Stern in dienst bij het Amerikaanse leger. Hij was 43 jaar oud en nog steeds geen burger.

Scott Daubert, directeur van het National Infantry Museum in Columbus, Georgia, vertelde CNN dat een Duitse onderdaan die destijds door de VS werd aangeworven vrij zeldzaam zou zijn geweest, en vooral voor zijn talenkennis werd aangeworven.

MyHeritage-onderzoekers ontdekten een krantenknipsel van 6 juli 1944 met details over de dienst van Stern in Italië. The Long Island Star-Journal meldde: “Het slachtoffer van Duitse wreedheid, de 45-jarige sergeant Richard F. Stern, verdiende de Silver Star voor dapperheid in actie tijdens een aanval op 7 januari op de hellingen van de berg Porchio toen hij – geconfronteerd met zwaar vijandelijk vuur – zich richtte tot de Duitsers in hun eigen taal en eiste dat ze zich overgaven, door hen ervan te overtuigen dat ze hopeloos in de minderheid waren.”

Tegenwoordig prijkt de medaille op een voorname plaats in het huis van Romberg, naast een schat aan documenten en brieven van Stern. “Toen ik ongeveer zeven was, vertelde mijn vader me het verhaal van oom Richard en wat hij deed in de Tweede Wereldoorlog, dus die zomer liep ik naar het huis en zei: “Oom Richard kan ik de zilveren ster zien?” Die zat in een doos onder in een la in een achterkamer,” vertelde Romberg. Het IJzeren Kruis ontbrak echter. Romberg vertelde hij: “In 1942 verzamelden de VS metaal om dat om te smelten tot munitie. “Dus oom Richard leverde het in om kogels te maken om de nazi’s neer te schieten.

Bron https://edition.cnn.com/2020/01/27/europe/richard-stern-photo-grm-scli-intl/index.html