Grote Windows 10 UI vernieuwingen in 2021 codenaam ‘Sun Valley’

0
141

Hoewel dit geen rechtstreekse genealogie betreft wil U dit wellicht toch wel lezen. Er worden dit jaar verbeteringen verwacht in de modus Verkenner, Start en Tablet.

Microsoft bereidt een grote OS-update voor Windows 10 UI (User Interface). Men zegt dat Microsoft van plan is om veel gebruikersinterfaces op het hoogste niveau bij te werken, zoals het startmenu, het Onderhoudscentrum en zelfs De Verkenner, met consistente moderne ontwerpen, voor betere animaties en nieuwe functies.

Dit UI-project heeft de codenaam “Sun Valley” intern en zal naar verwachting onderdeel van de Windows 10 “Cobalt” release zijn die gepland is voor het vakantie 2021 seizoen. Interne documentatie beschrijft het project als “nieuw leven inblazen” en moderniseren van de Windows-desktop ervaring om gelijke tred te houden met de verwachtingen van de klant in een wereld gedreven door andere moderne en lichtgewicht platforms.

Het is nog te vroeg om precies te zeggen wat er zal worden bijgewerkt met Sun Valley. Men verwacht dat men ook een nieuw Start-menu en Action Center gaat ontwerpen. Microsoft werkt ook aan een bijgewerkte taakbalk die is gebouwd met moderne code en een verbeterde gebruikersinterface voor de oudere Verkenner.

Voor tablet-gebruikers, betere animaties en een meer “vloeiende ervaring” op de kaarten. We weten al dat Microsoft het aanraaktoetsenbord en de emoji-picker opnieuw aan het ontwerpen is, omdat deze wijzigingen al live zijn in het Windows Insider Dev-kanaal. Microsoft zal ook doorgaan met zijn escapade van hoeken afronden in de UI, met inbegrip van de Windows-app .

Bronnen verwachten ook een bredere goedkeuring voor het gebruik van WinUI in de Windows Shell en in-box apps, dat subtiele maar verbeterde wijzigingen in het ontwerp moeten bieden. Daarnaast wordt verwacht dat meer oudere UI-software ondersteuning krijgt in een poging om de Windows UI consistenter te laten zijn. Dit vernieuwde ontwerp zal een evolutie van Fluent Design zijn, en niet een volledig herontwerp van het OS. Microsoft introduceert geen nieuwe ontwerptaal met Sun Valley, het is gewoon vernieuwen en heroriënteren van de huidige desktop, en proberen om het meer consequent toe te passen. Het is belangrijk om te benadrukken dat Microsoft deze plannen op elk moment kan wijzigen. Het is waarschijnlijk dat sommige van deze plannen de eindstreep niet zal halen.

Microsoft hoopt het grootste deel van dit werk gereed te hebben tegen het einde van het Cobalt-ontwikkelingen-semester, dat in juni 2021 wordt afgerond. Microsoft zal dan RTM  beginnen met het testen in de Beta Channel als een aangewezen release. De update zelf zal voor het publiek, waarschijnlijk met een LCU (laatste cumulatieve update) uitkomen.

Men hoopt dit jaar uit te komen. Als Microsoft in staat is om Sun Valley uit te brengen, dan zal dit de grootste Windows 10 UI vernieuwing zijn die we tot nu toe hebben gezien. Met Sun Valley,  zal Windows 10 nog steeds bruikbaar zijn bij pc-gebruik. Voor sommige functies, kunnen gebruikers schakelen tussen de nieuwe en oude mogelijkheden, waardoor gebruikers een keuze hebben.