Grasduinen in Archief De Domijnen Sittard

0
60

Wist je dat je in de digitale collecties van Archief De Domijnen bijna oneindig kunt grasduinen? Honderdduizenden scans van archiefbronnen, zo’n 18.000 foto’s en nog veel meer. Kijk maar eens op hun website.
Maar we werken ook samen met partners. Als voorbeeld de enorme collectie van Delpher, de nationale krantendatabase. Kijk hiervoor op hun website . Deze site wordt door de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met allerlei archieven in heel Nederland gevuld, ook met ons. Kijk en zoek maar eens bij ‘uitgebreid zoeken’ op de krant ‘Limburger’ (dat was overigens niet de latere ‘Limburger’, kranten wisselden soms van naam). Deze is onlangs toegevoegd en je vindt daar de jaren 1921-1941. Mooie, trieste, boeiende zaken kom je tegen! Grasduin langs oude advertenties bijvoorbeeld, of ontmoet misschien wel je (over)grootvader!

Of ontmoet je prins Hendrik en de Sittardse gravin de Rouchechouart de Rochejaclin. Zij heette eigenlijk Anna Henriette Janssen, was afkomstig uit Roermond en trouwde in 1902 met wijnhandelaar Joseph Nicolaas Rutten. Hij bouwde voor haar het minikasteeltje ‘casa mia’, want ze wilde wel graag wat aanzien. Dat kreeg ze pas écht toen ze, na Rutten’s dood, in 1920 met een echte graaf trouwde: Géraud Anne Marie Louis Jules comte de Rochechouard de Rochejaclin. Zo kreeg ze haar aanzien, werd o.a. lid van het légion d’honneur en lid van de orde van Jeanne d’Arc én zoals op de foto, gastvrouwe van prins Hendrik, toen hij in november 1927 als voorzitter van het Rode Kruis in Nederland Sittard bezocht. Ze stierf in 1948 en ligt begraven in het familiegraf van de familie Janssen op het Oude Kerkhof in Roermond.