Gramps 5.1.3 beschikbaar

0
896

GRAMPS (een afkorting voor “Genealogy Research and Analysis Management Programming System”) is een gratis softwareproject en een gemeenschap. Het is een gemeenschapsproject, gemaakt, ontwikkeld en bestuurd door genealogen, niet door een commercieel bedrijf. De bijdragers aan het project streven ernaar om een genealogieprogramma te produceren dat zowel intu├»tief is voor hobbyisten als compleet is voor professionele genealogen. Aan dit programma hebben we op deze site al veelvuldig aandacht geschonken. De producenten van Gramps hebben nu een nieuwe update uitgebracht: versie 5.1.3. Het is in de eerste plaats een onderhoudsrelease zonder dat er nieuwe functies aan de software werden toegevoegd.

Gramps was een gratis open software genealogieprogramma voor Linux. De laatste jaren draait het programma ook onder windows Windows, Macintosh en FreeBSD waarmee u gemakkelijk uw stamboom kunt samenstellen en bijhouden. Het is duidelijk het meest populaire genealogieprogramma van vandaag voor Linux en FreeBSD. Het heeft ook veel gebruikers op Windows en Macintosh. Het is FOSS (gratis en open-source software).

Gramps is ook al enige tijd besachikbaar als een cloudgebaseerd programma. In theorie zou men de cloudversie van Gramps moeten kunnen gebruiken met elke Android-, Apple iOS- (met name iPad), Chromebook-, Windows-, Macintosh- of Linux-computer. Omdat het vanuit de cloud draait, is er geen software-installatie op de computer meer vereist. Het beste van alles is echter dat Gramps GRATIS beschikbaar is.

Alle versies van Gramps ondersteunen de GEDCOM-standaard, laten fijnmazige privacy-controles toe en kunnen veel verschillende soorten rapporten genereren (afstammingsbomen, grafieken, verbindingsdiagrammen en meer.) In een vorig artikel liet ik het fraaie cirkeldiagram van mijn kwartierstaat zien. Zie: https://gramps-project.org/blog/ en op https://gramps-project.org/blog/features

Informatie over de nieuwe 5.1.3-release is te vinden op: https://gramps-project.org/blog/2020/08/gramps-5-1-3-released/. De volledige versie van Gramps kan (gratis) worden gedownload op https://sourceforge.net/projects/gramps/.