Goed initiatief archief Alkmaar: Redding voor oude software

0
60

Had u in de jaren 70, 80 of 90 een computer thuis, dan had u vast ook diskettes of cassettebandjes om programma’s of spelletjes op te zetten. Velen hebben deze en de bijbehorende hardware al lang bij het vuilnis gezet. Maar wat als je anno 2021 nog oude informatiedragers wilt lezen?

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft nu een oplossing. Het is een samenwerking aangegaan met een lokale computerverzamelaar. Het Archief is zich ervan bewust dat oude informatiedragers met de tijd onleesbaar worden en dat passende hardware steeds schaarser is. Daarom heeft het zelf ook al enige veel gebruikte oude computers in de collectie. Het is echter niet mogelijk een heel ‘museum’ van oude computers te hebben. Daarvoor is specifieke kennis nodig om ze te bedienen en te onderhouden. Gelukkig is deze kennis aanwezig bij de verzamelaar waar het Archief nu mee gaat samenwerken.

Mocht het Regionaal Archief ooit informatiedragers krijgen die het zelf niet kan uitlezen, dan heeft ze nu toegang tot meer oude hardware. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om nog meer oude software te redden, goed te bewaren en waar mogelijk weer toegankelijk te maken voor de geïnteresseerden van nu. Naast de lokale collectie van oude computers heeft het Regionaal Archief ook toegang tot de collectie van het HomeComputerMuseum in Helmond.

Mocht u zelf nog oude zelfgemaakte software of spellen hebben. Neem dan zeker eens contact op met het Archief.

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/over-ons/nieuws/774-redding-voor-oude-software-en-games