Genetische marker van Robert the Bruce koning van Schotland geïdentificeerd

0
136

Wetenschappers hebben een duidelijke genetische marker gevonden die wordt overgedragen door naaste familieleden van Robert the Bruce, de schotse koning die Schotland van de Engelse overheersing heeft bevrijd.  Robert the Bruce versloeg de Engelse koning Edward II in de Slag bij Bannockburn in 1314 en bevrijdde daarmee Schotland van de Engelse overheersing totdat de landen verenigd werden door de Act of Union in 1707. Hoewel er verschillende theorieën zijn over de exacte relatie tussen de Bruces of Clackmannan en Robert the Bruce, zeiden onderzoekers, is er een consensus dat het heel dichtbij was. In het Register van het Grote Zegel voor 1365 bevestigt een oorkonde van koning David II van Schotland een toekenning van land in Clackmannan aan Robert Bruce, in het Latijn beschreven als “onze geliefde en trouwe bloedverwant”. Deze Robert wordt voor het eerst genoemd in 1360 als de jonge erfgenaam van zijn vader, Thomas Bruce.

Genealogische onderzoekers van de Universiteit van Strathclyde hebben de marker gevonden in mannelijke afstammelingen van de Bruces of Clackmannan, die familie waren van Robert the Bruce, King of Scots van 1306 tot 1329.

  • Rollo Bruce, een gepensioneerd redacteur voor textielonderzoek uit Oxford, is een van die nakomelingen die een test heeft gedaan en wiens genen de unieke marker hebben die nu FTB15831 wordt genoemd.
  • Graham Holton, hoofddocent van het postdoctorale programma voor genealogische studies van de universiteit, zei: “Y-chromosoom-DNA-tests uitgevoerd door mannelijke afstammelingen van twee van de zonen van Robert of Clackmannan, Robert en Edward, tonen aan dat ze allebei de marker FTB15831 dragen.
    DNA-Onderzoek heeft verder aangetoond dat hoewel de testpersonen uit beide lijnen FTB15831 dragen, Holton  ook een extra genetische marker bezit, die aangeeft dat hij afstamt van Robert Bruce, 3rd Baron of Clackmannan, die rond 1405 stierf.

Deze ontdekking betekent dat iedereen die vandaag leeft en positief test op de marker, afstamt van dezelfde familie als de beroemde koning.

bron:irvine times