Genealogishe opzoekingen in België

0
241

Het Rijksarchief heeft een nieuwe website (Genealogische bronnen) gemaakt speciaal met het doel om het genealogisch onderzoek te ondersteunen. Op deze site kan gezocht worden in gedigitaliseerde akten uit 28.527 Parochieregisters (voor 1796) en 36.780 registers van de Burgerlijke Stand (vanaf 1796). Het betreft gedigitaliseerde originelen als ook microfilms. Door een nieuwe interface gaat het opzoeken sneller dan voorheen en tegelijk is het mogelijk de gevonden scans te downloaden. Inmiddels is in een aantal archieven al begonnen met het digitaliseren van bronnen van de Burgerlijke stand van 1910-1950.
Het geheel bevat ruim 38,6 miljoen pagina’s met geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten evenals de tienjarige tafels voor heel België. U dient wel ingelogd te zijn om te zoeken in deze bronnen; het zoeken zelf is gratis.

Het is niet meer nodig om te weten in welke provincie of arrondissement een gemeente of parochie ligt. Gewoon enkele letters intikken is voldoende om een keuzelijst te krijgen. Het downloaden is ook gratis, hoewel er een limiet gesteld is van 100 stuks per dag.
Wil je gevonden bronnen ook gebruiken in een publicatie dan ben je een gebruikersvergoeding verschuldigd aan het Rijksarchief. Tarieven te vinden op de site.

Belangrijk om te weten is dat de gevonden links naar de gedigitaliseerde beelden permanente links zijn, ook wel permalinks genoemd. Deze links worden in de loop van de tijd niet veranderd.