Gelders archief: twee mini-archieven Lathmer en Nieuwaal

0
30

Twee nieuwe toegangen presenteren we van kleine archiefjes onder het overbekende motto ‘klein, maar fijn’. Ze zijn niet alleen klein, maar ook nog eens oud.

Het eerste bestand is het archief van Huis Lathmer. Dat telt welgeteld 1 inventarisnummer: een leenregister uit de periode 1672 – 1802. In een leenregister, aangelegd door een leenheer (vaak een adellijke of machtige persoon), staan de leenmannen met hun leengoederen vermeld. Huis Lathmer ligt ten zuidwesten van het dorp Wilp. De eerste vermelding van dit huis vinden we terug in 1414. Nu is het gebouw in handen van een stichting die zich inzet voor mensen met een beperking. Bekijk de archieftoegang.

Het tweede bestand is wat omvangrijker. Het telt 8 inventarisnummers. Het gaat onder meer om leenregisters, akten van belening en approbatie (goedkeuring), documenten over ontvangsten uit en uitgaven voor leengoederen, een aanstellingsakte en een ordonnantie (document met voorschriften). De stukken dateren uit de periode 1617-1792. Het  bewtreft het archief van huis Nieuwaal. De geschiedenis van dit huis en de gelijknamige heerlijkheid, gelegen in de Bommelerwaard, gaat terug tot 1312. In de 18e eeuw was de staat van het huis al ronduit slecht. Net als het archief nu, was de omvang van de heerlijkheid erg gering. Wie meer wil weten van de geschiedenis van Nieuwaal kan ook terecht bij onze collega’s van het Regionaal Archief Rivierenland. Zij beheren onder meer het Rechterlijk archief van de dagelijkse heerlijkheid Nieuwaal (1659 – 1809) en het archief van de Geërfden (dorpsbestuur), vanaf 1810 Dorpspolder Nieuwaal (1646 – 1838).

Beide archieven vallen onder onze gratis scannen-op-verzoek-service.