Gegevens van meer dan 61.000 Turks-Joodse grafstenen online in nieuwe database

0
40

Onderzoekers onder leiding van prof. Minna Rozen en vervolgens van de universiteit van Tel Aviv werkten van 1988 tot 1990 in Turkije, documenteerden de sites door meer dan 100.000 foto’s te maken, brachten de begraafplaatsen in kaart en maakten ze schoon.

Online is een ambitieus project gestart, dat Joodse grafstenen in Turkije documenteert.
Het project, getiteld “A World Beyond: Jewish Cemeteries in Turkey 1583-1990” bevat de details van meer dan 61.022 joodse grafstenen verspreid over Turkije, waarmee het een van de grootste grafsteendatabases ter wereld is – met meer dan 400 jaar Turks-joods leven .
Het project maakt deel uit van het Turkse en Balkan-joodse documentatieproject van het Goldstein-Goren Diaspora Research Center van de universiteit van Tel Aviv. De onderzoekers hopen ook begraafplaatsen in heel Griekenland, Albanië en Bulgarije op te nemen.

Na jarenlang de records te hebben gedigitaliseerd, is nu pas financiering voor het project beschikbaar gekomen om het Goldstein-Goren Diaspora Research Center toe te faciliteren, zodat ze de database kunnen uploaden en voor het publiek toegankelijk kunnen maken.
Het project is opgedragen ter nagedachtenis aan prof. Bernard Lewis, een Brits-Amerikaanse historicus die gespecialiseerd was in de geschiedenis van de islam en het Midden-Oosten, die ook heeft bijgedragen aan het begin van het project en dit bleef doen omdat het in financiële moeilijkheden raakte.

Het onderzoek omvat 28 verschillende Turkse begraafplaatsen, waaronder een Karaite-begraafplaats in Istanbul, de Italiaanse begraafplaats van Istanbul en verschillende kleinere begraafplaatsen uit gemeenschappen in West- en Oost-Anatolië, die ophielden te bestaan ​​na een combinatie van oorlogen die plaatsvonden in de 20e eeuw, naast Joodse migratie door de hele regio.

Uit de Jerusalem Post