Francisco Partners neemt MyHeritage over, zeggen bronnen.

0
218

MyHeritage is een belangrijke speler in het veld van de genetische genealogie. Het is een Israëlisch bedrijf dat ook in Nederland populair is (sponsor van Ajax) en regelmatig per TV-campagnes zijn diensten aanbiedt. Deze overname staat niet op zich zelf. In dit veld komen de laatste tijd steeds meer fusies voor. Deze fusie is echter onverwacht en opmerkelijk vandaar dat wij dit bericht belangrijk vinden. Men heeft onlangs bevestigd dat de Israëlische MyHeritage.com, die zo’n 62 miljoen gebruikers heeft, door Francisco Partners wordt overgenomen voor een prijs van $ 600 miljoen.

De markt voor DNA-tests en genealogisch onderzoek is gefragmenteerd, maar daarbinnen is MyHeritage een vroege speler geweest. Het bedrijf is al vroeg door voortdurende innovaties en uitgekiende marketing zeer succesvol gebleken.
Naast de 62 miljoen actieve gebruikers van de site en beschikbaar in 42 talen heeft het ook een database met ongeveer 13 miljard historische gegevens. Gebruikers hebben ongeveer 58 miljoen stambomen op het platform gezet. Het voert ook bijna 5 miljoen DNA-tests uit voor zijn gebruikers. De prijzen voor de service beginnen gratis voor beperkt gebruik en gaan daarna in verschillende stappen omhoog, beginnend bij $ 129 / jaar tot $ 319 / jaar, afhankelijk van het gebruik en de functies die men wil gebruiken. DNA-kits kosten $ 59.

“Toen ik het bedrijf 18 jaar geleden vanuit mijn huis oprichtte, had ik een duidelijke visie die me dreef, en die me vandaag nog steeds drijft – nl. het opsporen van een familiegeschiedenis gemakkelijker maken met behulp van technologie”, zegt Gilad Japhet, oprichter en CEO van MyHeritage. “Met de hulp van een uitstekend en toegewijd team en jaren van hard werken en door constante technologische innovaties hebben wij dit succes bereikt. Deze deal is een bevestiging dat genetische genealogie – big business kan zijn. In Francisco Partners zien we een goede partner voor onze komende ontwikkelingen. Dit is niet alleen aangetoond door met deze overname vertrouwen in ons bedrijf te stellen, maar ook door de mogelijkheid dat wij trouw kunnen blijven aan onze visie. Met deze overname hopen we meer waarde voor onze gebruikers te creëren en een groter publiek te bereiken.”

MyHeritage heeft een kleurrijk, maar niet altijd even positief profiel gehad. Negatief waren de problemen rond een groot datalek, waardoor in 2018 ongeveer 92 miljoen accounts in gevaar zijn gebracht. Accountgegevens van sommige MyHeritage-gebruikers maakten deel uit van een enorme schat aan persoonlijke gegevens die online te koop werden aangeboden in 2019. Mogelijk loopt het bedrijf in de toekomst steeds meer gevaar om in een kostbaar juridisch proces te geraken gezien de privacy-schandalen.

Om volledig duidelijk te zijn over onze databestanden: MyHeritage als bedrijf houdt zich op geen enkele manier bezig met het verkopen of gebruiken van gegevens. Men wil het privacy beleid snel actualiseren en een ondubbelzinnige bepaling opnemen om geen genetische gegevens aan derden in licentie te geven of te verkopen. Zowel MyHeritage als Francisco Partners delen nu deze opvatting wat betreft de privacy van de consument.

Naast het betaalde onderzoek voert MyHeritage ook gratis onderzoek uit, inclusief DNA Quist, voor geadopteerden om hun biologische families te vinden en Tribal Quest, om de familiegeschiedenis en het culturele erfgoed te helpen documenteren.

Wat is Francsico Partners voor een commercieel bedrijf dat nu eigenaar van MyHeritage wordt? Francisco Partners is een Amerikaans private equity bedrijf dat zich uitsluitend richt op investeringen in technologie en op technologie gebaseerde dienstenbedrijven. Francisco Partners Management LP opgericht in augustus 1999 is gevestigd in San Francisco en Londen, en heeft ongeveer 14 miljard USD aan gecommitteerd kapitaal opgehaald. Het bedrijf heeft momenteel vijf actieve fondsen en ongeveer 50 technologie bedrijven in beheer.