Foto’s in JPG-formaat

0
243

Genealogen en miljoenen anderen hebben honderden miljoenen digitale foto’s opgeslagen op hun harde schijven en op CD-ROM-schijven. Misschien is het meest populaire bestandsformaat voor digitale foto’s JPG (of JPEG), een veelgebruikte compressiemethode voor fotografische afbeeldingen. De mate van compressie kan worden aangepast, waardoor een selecteerbaar compromis tussen opslaggrootte en beeldkwaliteit mogelijk is. JPEG veroorzaakt doorgaans zeer weinig waarneembaar verlies aan beeldkwaliteit.

JPEG is het meest gebruikelijke beeldformaat dat wordt gebruikt door digitale camera’s en andere fotografische beeldopnameapparaten, zoals scanners. Het is ook het meest gebruikelijke formaat voor het opslaan en verzenden van fotografische afbeeldingen op het World Wide Web.

De afkorting “JPEG” staat voor Joint Photographic Experts Group, de naam van het comité dat de norm heeft opgesteld. De groep werd georganiseerd in 1986 en gaf in 1992 een norm uit, die in 1994 werd goedgekeurd als ISO 10918-1. De JPEG-standaard specificeert zowel de codec, die definieert hoe een afbeelding wordt gecomprimeerd tot een stroom bytes en weer wordt gedecomprimeerd tot een afbeelding, en de bestandsindeling die wordt gebruikt om die stroom te bevatten. Er zijn verschillende compressiemethoden ontwikkeld voor grafische afbeeldingen, waaronder JPEG, GIF en PNG. JPG blijft echter het meest populair voor het opslaan van foto’s. JPEG zonder verlies werd ontwikkeld in 1993, met behulp van een geheel andere techniek dan de JPEG-standaard met verlies. Hoewel beide JPEG (of JPG) worden genoemd, zijn de twee totaal verschillende standaarden. Lossless JPEG heeft enige populariteit in medische beeldvorming en wordt gebruikt in DNG en sommige high-end digitale camera’s om onbewerkte beelden te comprimeren, maar is anders nooit algemeen aanvaard. U zult zelden verliesvrije JPG-afbeeldingen tegenkomen op het World Wide Web of in digitale camera’s of scanners van consumentenkwaliteit.

JPG is om zeer goede redenen erg populair geworden. Het opslaan van afbeeldingen in JPG-indeling kost veel minder schijfruimte dan veel andere bestandsindelingen. Dat was enkele jaren geleden erg belangrijk. Naarmate de schijfprijzen echter zijn gedaald, zijn de vereisten om zoveel mogelijk uit elke kilobyte te persen gedaald. Hoe goed JPG ook is, we moeten niet vergeten dat het ook belangrijke nadelen heeft omdat er inherente kwaliteitsverliezen bestaan die soms kritisch zijn.