FamilySearch heeft het gigantische project voor digitalisering van microfilms afgerond

0
735

Groot nieuws: na 83 jaar filmen van de historische genealogische gegevens van de wereld, heeft FamilySearch de digitalisering van de 2,4 miljoen rollen microfilms voltooid. Het archief, dat informatie bevat over meer dan 11,5 miljard personen, is nu gratis beschikbaar op FamilySearch.org.

Gegevens van meer dan 200 landen en meer dan 100 talen zijn opgenomen in de gedigitaliseerde documenten. Ook in Nederland heeft men de BS-bestanden en andere gegevens gedigitaliseerd. In ruil voor deze mogelijkheid, hebben de archieven een kopie van de microfilms gekregen. Deze konden in de studiezalen van de archieven met behulp van de bekende lezers worden geraadpleegd. De kwaliteit van sommige van deze microfoto’s was wisselend, de digitalisering van deze gegevens betekent een hele vooruitgang.

Alle soorten genealogisch belangrijke records zijn inbegrepen – tellingen, geboorten, huwelijken, sterfgevallen, nalatenschap, kerk, immigratie en meer. Nu het project is voltooid, is het voor gebruikers veel gemakkelijker om leden van hun stamboom te vinden en persoonlijke ontdekkingen te doen binnen deze records.

Deze gedigitaliseerde microfilms bekijken? Ga naar de gratis collecties van geïndexeerde records en afbeeldingen van FamilySearch door naar FamilySearch.org te gaan en vervolgens te zoeken bij zowel ‘Records’ als ‘Images’. Met de functie Afbeeldingen kan men bladeren door gedigitaliseerde afbeeldingen uit de microfilmcollectie en meer. U heeft wel een FamilySearch-account nodig om toegang te krijgen tot gedigitaliseerde records, maar geen zorgen, aanmelden is helemaal gratis!

Wat is microfilm?
Een microfilm is een filmrolletje, zoals dat in een oude camera gebruikt werd – het bevat gewoon veel meer afbeeldingen per rol. In plaats van foto’s van dierbare herinneringen en dierbaren op te slaan, zijn microfilms echter ontworpen om documenten op te slaan die tot miniatuur zijn verkleind. Deze historische records zijn vastgelegd op een filmrol en verkleind om ze gemakkelijker op te bergen. Vóór digitale bewaring was microfilm een effectieve en ruimtebewuste manier om historische documenten te bewaren en breed toegankelijk te maken. Microfilms worden al sinds 1839 gebruikt, maar de grootste doorbraak en popularisering vond plaats in 1928.

FamilySearch begon met microfilmen in 1938, toen het nog de Genealogical Society of Utah heette. Het was een van de eerste grote organisaties die het gebruik van beeldvorming op microfilm omarmde voor het bewaren van gegevens op de lange termijn. De microfilmcollectie van FamilySearch groeide uiteindelijk uit tot meer dan 2,4 miljoen rollen. De fysieke microfilmcollectie van FamilySearch blijft behouden.

Digitaliseren
In 1998 begon FamilySearch met het digitaliseren van de microfilmcollectie, een project dat naar verwachting meer dan 50 jaar in beslag zou nemen. Door technologische vooruitgang is de geschatte tijd tot voltooiing echter met bijna 30 jaar verkort. Het scannen van microfilms begon met ongeveer 5 medewerkers. Naarmate het proces zich ontwikkelde en evolueerde, groeide het tot 30 medewerkers met 26 scanners. Dit werk ging zelfs door tijdens de COVID-19-pandemie.

FamilySearch blijft de beelden van originele afbeeldingen vastleggen met een steeds hogere snelheid, maar nu digitaal, zonder de noodzaak om de informatie van film over te dragen. Hoewel de digitalisering van de microfilmcollectie van FamilySearch is voltooid, gaat de digitalisering van nieuwe records wereldwijd door. FamilySearch werkt ook aan het uitbesteden van de digitalisering van zijn grote microfichecollectie, die over een aantal jaren voltooid moet zijn.