Drugs matchen met DNA is ‘nieuw medicijntijdperk’

0
31

Genealogie DNA en geneeskunde groeien steeds dichter naar elkaar toe. Op deze site is dit vele malen als gesteld. Van een recent artikel van de BBC waarin bekende gezondheidsexperts in het VK hun mening geven, wordt hier een samenvatting gepresenteerd. De British Pharmacological Society en het Royal College of Physicians zeggen dat een genetische test kan voorspellen hoe goed medicijnen in je lichaam werken. De tests kunnen volgend jaar beschikbaar zijn op de NHS (National Health Service). Uw genetische code of DNA is immers een handleiding voor hoe uw lichaam werkt. Het gebied van het matchen van medicijnen met uw DNA staat bekend als farmacogenomica.

We hebben nu de technologie om een ​​nieuw tijdperk in de geneeskunde te beginnen door medicijnen precies af te stemmen op de genetische code van mensen. Sommige medicijnen zijn immers volledig ineffectief of worden dodelijk vanwege subtiele verschillen in hoe ons lichaam functioneert.

Bij bijna iedereen blijken sommige geneesmiddelen niet te werken. Prof. Mark Caulfield, president van de British Pharmacological Society, zei: “99,5% van ons heeft ten minste één verandering in ons genoom waardoor dit medicijn ofwel niet zal werken ofwel zelfs daadwerkelijk schade veroorzaakt. Meer dan vijf miljoen mensen in het VK krijgen geen pijnstilling van codeïne. Hun genetische code bevat niet de instructies voor het maken van het enzym dat codeïne in morfine afbreekt en zonder dat is het medicijn een blindganger. Door de genetische code van één op de 500 mensen lopen ze een groter risico om hun gehoor te verliezen als ze antibiotica gentamicine gebruiken. Voor sommige geneesmiddelen wordt al farmacogenomica toegepast. In het verleden reageerde 5-7% van de mensen slecht op het hiv-medicijn abacavir en sommigen stierven. Door het DNA van mensen te testen voordat het medicijn wordt voorgeschreven, is het risico nu nul.

Wetenschappers hebben gekeken naar de 100 meest voorgeschreven medicijnen in het VK. Hun rapport zegt dat we nu al de technologie hebben om genetische tests toe te passen om het gebruik van erfelijk niet passende geneesmiddelen in 40% van de gevallen te vermijden. De genetische analyse kost momenteel £ 100. En kan op den duur in veel gevallen kosteneffectief zijn. Ik persoonlijk voorzie, dat DNA-onderzoek een essentieel onderdeel wordt van het lichamelijke onderzoek en in iedere patiënten status een plaats gaat krijgen. AI maakt thans met de snelle computers mogelijk deze gegevens voor een relevante vraagstelling snel uit te lezen.

In eerste instantie is de visie om de test uit te voeren wanneer een van de 40 medicijnen wordt voorgeschreven. Op de lange termijn is het de ambitie om ruim van tevoren te testen – mogelijk bij de geboorte als genetische tests van pasgeborenen doorgaan, of als onderdeel van een routinecontrole in de vijftig.

We moeten bij ons voorschrijfgedrag overstappen van ‘één medicijn en één dosis voor iedereen’ naar een meer gepersonaliseerde benadering, waarbij patiënten het juiste medicijn in de juiste dosis krijgen om zo de effectiviteit en veiligheid van medicijnen te verbeteren. Wat we doen, gaat echt naar een nieuw tijdperk van geneeskunde, omdat we allemaal individuen zijn en we allemaal verschillen in de manier waarop we op medicijnen reageren. We zien dat naarmate we ouder er steeds meer medicijnen worden voorgeschreven. De kans van 70% is reëel dat je op 70-jarige leeftijd ten minste één medicijn gebruikt dat wordt beïnvloed door je genetische samenstelling. “Dit zal een revolutie teweegbrengen in de geneeskunde. Farmacogenomica kan helpen om een ​​nieuw, modern gepersonaliseerd gezondheidszorgsysteem te ontwikkelen dat geschikt is voor 2022.

Zie: Matching drugs to DNA ...