Door corona kregen we meer oog voor familiegeschiedenis

0
434

Ingezonden door Ab Stikkelorum, NGV afdeling Rijnland
Artikel gepubliceerd op 14-6-2021 in de Volkskrant, een reportage van Paul Onkenhout.

Nu is stamboomonderzoek mateloos populair. Ook het vermoeden dat je afstamt van Karel de Grote of Willem van Oranje? Velen kennen, vooral sinds corona de drang om hun familiegeschiedenis uit te pluizen. Dat is de afgelopen jaren trouwens steeds gemakkelijker geworden, aldus Paul Onkenhout.

In het artikel schrijft Paul onder andere over Wim Kros uit het Brabantse Heesch, een verzamelaar en uitgever en hoofdredacteur van hobbybladen. Kros vertelt over 38 dozen met foto’s en knipsels uit kranten en tijdschriften die zijn laatste verhuizing opleverde en nu in de schuur van een vriend staan. Kros is niet een man die rust voordat hij een foto gevonden heeft van een voorouder. Veel mensen beperken zich tot alleen data en plaatsen, hij vindt dat saai.

Het volledige artikel is helaas alleen voor abonnees van de Volkskrant te lezen.

Gelukkig worden de coronabeperkingen minder en naast digitale informatie op de website NGV.nl hopen we dat het informatiecentrum in Bunnik weer opengesteld kan worden en u de grote collectie met boeken en tijdschriften kunt doorzoeken.


Aanvulling door Mathieu Hendriks

Ook de NRC heeft op 27 mei een groot artikel gewijd aan de Genealogie beoefening.
In de vorige eeuw nog zo dat je fysiek naar de archieven toe moest om daar in indexboeken, microfiches of kwalitatief matige films met scans van de aktes, gemaakt door de Mormomen, om gegevens te zoeken, op te schrijven en thuis uit te werken in een genealogie/patroniem om stamboom. Daarbij lag de nadruk om zoveel mogelijk gegevens te vinden en als het kon zo ver mogelijk terug te gaan.
Nu met internet is het hoe langer hoe eenvoudiger om even een stamboom samen te stellen die teruggaat tot rond 1800 of soms zelfs tot 1600.
Dat betekent meer tijd voor “aankleding” van de stamboom. Wat gebeurde er in de wereld op de geboortedag; wat was het voor weer tijdens de huwelijksdag; in welk soort huizen woonden de voorouders; wat hield hun beroep in. Zijn er voorouders die in het gevang gezeten hebben voor een klein of groot vergrijp? Hoe zag hun leven er uit? Juist deze aankleding maakt de stamboom levendig.
De NRC roept de lezers op om in maximaal 150 woorden op te schrijven wat je als genealoog tijdens je zoektocht bent tegen gekomen.
Lees het NRC artikel. En een selectie van wat binnenkwam.