DNA Test Reviews

0
97

De DNA tests die we behandelen zijn:

• Family tree-DNA
• Ancestry-DNA
• MyHeritage DNA
• 23andMe
• Living DNA

FAMILY TREE DNA (FTDNA)
Family Tree DNA (FTDNA) is het langstlopende direct-to-consumer DNA-testbedrijf. Het werd in 2000 opgericht door Bennett Greenspan, Max Blankfeld en Jim Warren als een manier voor genealogen om hun familiebanden te bewijzen door middel van genetica. Het is het enige bedrijf dat momenteel tests verkoopt voor alle soorten DNA-tests (autosomaal, Y-chromosoom en mitochondriaal). FTDNA heeft in bijna twee decennia een lange weg afgelegd op de markt.

Monsteropslag
Een voordeel voor FTDNA is dat zodra u uw DNA indient bij het bedrijf, ze het monster voor u bewaren. Dit betekent dat als u een nieuwe test of een geüpgradede test wilt uitvoeren, ze het monster uitvoeren dat ze voor u hebben bewaard. De enige reden waarom men een nieuw monster moet insturen is als het origineel besmet is of als ze meer DNA nodig hebben voor de test. Als men de beheerder en begunstigde is van de DNA-test van een persoon bij FTDNA, is dit een uitstekend punt om in gedachten te houden. Dit is vooral handig als de tester sterft voordat men alle tests kan voltooien. Zolang men de begunstigde op het account is, kan men meer tests bestellen en de informatie blijven zien.

Soorten tests

Y-chromosoomtest
De Y-chromosoom DNA-test was ft-DNA’s eerste test op de markt. Ontworpen om de directe vaderlijke lijn van een man te traceren (van vader op vader op vader), kwam het op de markt als een 12-marker test. Vandaag kunnen mannen testen maken van 37-markers tot aan de Big Y. De Big Y is een uitgebreide test die men niet alleen een enorme hoeveelheid gegevens geeft voor chromosomale markers, maar ook diepe etnische afkomst. Het beste is dat men klein begint en uitbreidt als men meer wilt leren. Men kan dan gewoon een upgrade bestellen.

Mitochondriaal DNA (mtDNA),
een test die door iedereen kan worden afgenomen, is de andere speciale test die FTDNA aanbiedt. Deze test traceert je directe moederlijn (van moeder op moeder op moeder). Net als bij de Y-DNA-test varieert het mtDNA van een klein deel tot een volledige mtDNA-test. De meeste mensen kiezen ervoor om hun mtDNA uit nieuwsgierigheid te testen. Het kan echter nuttig zijn als u een specifieke moederlijnvraag in gedachten heeft die u onderzoekt.

De atDNA chromosoombrowser
Een reden waarom onderzoekers naar FTDNA gingen om te testen was voor de autosomaal DNA (atDNA) chromosoombrowser. Met deze tool kan  men zien hoe men met een andere persoon verwant is.  Natuurlijk, andere bedrijven kunnen verwantschappen verstrekken. Maar tenzij men de onbewerkte resultaten downloadt en het zelf in kaart heeft gebracht, kan men niet zien hoe de verwantschap in elkaar zit. Tegenwoordig zijn er verschillende andere bedrijven die vergelijkbare service ook bieden.

Extra tools
Andere kenmerken van FTDNA op de autosomale DNA -test (family finder genoemd) zorgen voor een uitstekende analyse. De tool “In Common With” (ICW) helpt bij het filteren van uw matches met andere matches die DNA-segmenten met u en een specifieke persoon delen. Als men niet zeker weet hoe u en iemand op uw lijst verwant kunnen zijn, kan dit een geweldige manier zijn om potentiële relaties te beperken. Men voert dan bijvoorbeeld de ICW-tool uit op een onbekende overeenkomst en bekijkt de lijst met personen met wie u twee DNA delen deelt. U kunt vervolgens bekende familieleden identificeren om het deel van uw stamboom waarin de relatie zich bevindt te beperken.

ftDNA heeft een grote verscheidenheid aan tools voor een gebruiker. Je kunt daar testen, of je kunt kijken naar het uploaden van je ruwe DNA-gegevens naar de site. Controleer altijd het huidige beleid voor uploaden, omdat prijzen en abonnementen zonder voorafgaande kennisgeving kunnen worden gewijzigd.

Afstammings-DNA
Dankzij de fantastische marketingcampagne van Ancestry hebben ze momenteel het grootste aantal tests in de directe naar consumenten-DNA-testmarkt, AncestryDNA. Dat feit alleen al maakt ze een bedrijf waar je moet testen als je op zoek bent naar familieleden om contact te maken. Er zijn echter een paar draw backs om de grootste te zijn. Het meest cruciale stukje informatie dat u moet weten, is dat u alleen resultaten ziet voor uw autosomaal DNA (atDNA) bij Ancestry. Ze testten vroeger ook Y-chromosoom DNA en Mitochondriaal DNA, maar stopten er enkele jaren geleden mee.

Migraties
Hoewel je maar één test bij Ancestry zult zien, hebben ze wel een paar functies die erg nuttig en uniek zijn. Een is de “Migraties” die deel uitmaken van de sectie “Schatting van de etniciteit”. Deze migraties zijn een geweldige manier om zichzelf en anderen te informeren over de reis die de familie maakte terwijl ze de wereld rondreisden.  Ze kunnen aanwijzingen te geven over de migratiepatronen waaraan een familie mogelijk heeft deelgenomen.

DNA-overeenkomsten
Het bedrijf herontwerpt de DNA Matches-ervaring om te helpen sneller meer ontdekkingen te doen. Het gebruikt nu kleurcodering, aangepaste etikettering en andere innovatieve nieuwe tools om mogelijke AncestryDNA®-verbindingen het duidelijkst te presenteren.”

De bijgewerkte lijst met overeenkomsten is een goed voorbeeld van de gestroomlijnde, bijgewerkte mogelijkheid hoe  men zijn matches kan sorteren en classificeren. Men kan nu de matches op nieuwe manieren filteren, zoals bij nauwe of verre matches; degenen die niet goed bekeken zijn; de boomstatus van overeenkomsten; en de eventuele communicatie met hen.

Thrulines
Een nieuwe tool bij AncestryDNA tilt je onderzoek naar een ander heel niveau. ThruLines is als een geavanceerd aanwijzingen-systeem dat naar je genetische relaties en relevante bomen kijkt en vervolgens plausibele familierelaties tussen jou en je matches construeert. Het doel, zegt een persbericht van Ancestry, is om klanten uren tijd te besparen om te onderzoeken hoe ze verwant zijn met hun matches. “ThruLines wil deze inspanning efficiënter maken,. Naast gemeenschappelijke voorouders toont ThruLines u ook potentiële gemeenschappelijke voorouders, die verschijnen in een vak met een onderbroken (in plaats van effen) lijn rond hun namen. “Dit zijn mensen die niet in de stamboom staan, maar verschijnen in de openbare stambomen van andere Ancestry-leden die een gemeenschappelijke voorouder met u kunnen delen.”

Geen chromosoombrowser? Geen probleem
Veel gebruikers klagen dat er geen chromosoombrowser is via AncestryDNA.  Met de tools men op de site heeft is dat niet altijd nodig.  Wil men dit wel doen dan kan dat meer tijd kosten om het te doen (of het tekenen van veelkleurige diagrammen op papier). Als het een echt probleem is, houd er dan rekening mee dat men onbewerkte resultaten van Ancestry naar Family Tree DNA (FTDNA) of naar GEDMatch kan uploaden om op die manier toegang te krijgen tot een chromosoombrowser.

MYHERITAGE DNA
MyHeritage begon hun DNA-tests pas in november 2016, veel recenter dan de andere Amerikaanse centrische testbedrijven. Veel mensen begonnen hun MyHeritage DNA-reis door ruwe resultaten van andere bedrijven te uploaden voordat ze hun eigen speekseltest aanboden. Welke manier men ook heeft getest, er zijn enkele functies die MyHeritage heeft die verschillen van bij de andere DNA-onderneminngen

In het voorjaar van 2018 begon men met het aanbieden van een chromosoombrowser als analysetool. Voor degenen die van visuele aanwijzingen voor verwantschap houden, zou dit prettig kunnen zijn. Het gaat wellicht een beetje onhandig, maar het krijgt de klus goed geklaard. Wanneer u echter op een overeenkomst klikt, maakt de pagina die binnenkomt de onhandige stukjes goed. De site toont automatisch de weergegeven overeenkomsten tussen u en onderzochte persoon. Sterker nog, men krijgt een pictogram wanneer men het overeenkomende segment heeft bepaald dat beide delen. Het is de laatste tijd een uitstekend hulpmiddel om te leren hoe een groep mensen met elkaar verwant is. Het hebben van alle gegevens op één pagina is prettig. Men hoeft geen tijd te verspillen aan heen en weer stuiteren tussen verschillende pagina’s om een analyse uit te voeren.

Belangrijk is verder dat er zowel percentages als cM-resultaten gegeven worden voor gedeeld DNA tussen een persoon en hun match. Elke persoon is anders; sommige houden van percentages en sommige van cM-nummers.  De kant en klaar uitgevoerd verwantschaps-berekeningen maken het een stuk gemakkelijker om te begrijpen hoe men verwant is aan een andere persoon.  Men biedt de mogelijkheid enquêtes in te vullen over verschillende onderwerpen. Volledig optionele en volledig privé MyHeritage-enquêtes zijn een manier voor hen om gegevens over gebruikers te verzamelen en hun analyse beter te maken. Dat kost ongeveer 10-15 minuten.

23andMe
De meeste mensen weten van DNA-testen van 23andMe vanwege hun reclamecampagne over genetische medische eigenschappen. Dat is de reden waarom de meeste mensen die geen genealogen zijn daar testen. Toch kan deze site ook voor genealogen nuttig zijn.

Terwijl dit bedrijf voornamelijk kijkt naar Autosomaal DNA (atDNA), zal 23andMe de tester resultaten geven over hun vaderlijke en maternale lijn haplogroups. Als u een vrouw bent, moet men tevens een mannelijk familielid testen om op de website resultaten over het Y-chromosoom te zien. De informatie is interessant, toont migratiepatronen en verklaart de overerving van het DNA, maar het bedrijf matcht u niet met potentiële familieleden die alleen deze twee soorten DNA gebruiken. Op dit moment doet alleen FamilyTree DNA dat.

De manier waarop de site vol staat met grote kleurrijke afbeeldingen en uitleg is instructief. Voor iedereen die niet vertrouwd is met genetische genealogie, helpen deze secties hen de concepten gemakkelijker en sneller te begrijpen als men meer wil weten over het vinden van levende afstammelingen van onze voorouders. Deze matches staan onder ‘DNA-verwanten’. Bij 23andMe vindt u alle informatie die u wilt weten over een match op één pagina. Dit maakt analyse een beetje gemakkelijker omdat men niet heen en weer hoeft te bladeren tussen pagina’s en op en neer moet scrollen.  Een bericht naar de match sturen zonder de pagina te verlaten is mogelijk.

De site heeft een chromosoombrowser die men kan gebruiken om meerdere overeenkomsten tegelijk te vergelijken. Men ziet ook de DNA-segmenten tussen jezelf en één persoon wanneer je op hun naam klikt en hun matchpagina ophaalt. Als de ouders beide zijn getest ziet men welke etnische markers van welke ouder afkomstig zijn. 23andMe denkt aan uw privacy, Hoewel je informatie over je matches kunt zien onder DNA-verwanten om contact  met hen op te nemen moet men eerst een verzoek sturen naar deze matches.

LIVING DNA
Toen Living DNA kits een paar jaar geleden begonnen te verkopen adverteren ze dat hun resultaten “twee keer zo gedetailleerd waren als bij andere afstammingstests. Bovendien geven ze je details over de directe moederlijn en als je mannelijk bent, je directe vaderlijke lijn. Dit bedrijf biedt momenteel geen gebruikersmatches voor het vinden van familieleden, maar kondigde eerder dit jaar aan dat ze van plan zijn om matching dit najaar te lanceren als onderdeel van hun Family Networks-service. Family Networks bouwt de stambomen van hun klanten alleen op basis van hun DNA, leeftijd en geslacht. Zie verder Living DNA blog.  https://livingdna.com/blog en https://www.yourdnaguide.com/ydgblog/tag/Living+DNA