DNA onthult het misbruik van de vruchtbaarheidsdokter

0
90

Dr. Don Cline was een amerikaanse vruchtbaarheidsdokter die zijn eigen sperma gebruikte om patiënten te insemineren zonder hun toestemming, volgens de Netflix-documentaire ‘Onze Vader’.

Jacoba Ballard begon de waarheid over haar afkomst en haar broers en zussen te ontrafelen met een DNA-test. Cline verwekte volgens de documentaire minstens 94 biologische kinderen, maar het exacte aantal verwekte kinderen is onmogelijk te weten. Ballard deed in 2014 een 23andMe-test en ontdekte dat ze zeven halfbroers en -zussen had. Ze nam contact op met de broers en zussen om meer te weten te komen over hun mysterieuze familieband en realiseerde zich dat elk van de moeders dezelfde vruchtbaarheidsdokter had gezien. Toen veel meer broers en zussen DNA-tests begonnen af ​​te nemen, werd hun informatie aan de database toegevoegd en groeide het aantal broers en zussen in de telling. Elke keer dat er een nieuwe verbinding aan de database werd toegevoegd, bereidde Ballard zich voor om het nieuws te brengen, zei ze in de documentaire.

Ook in Nederland waren er diverse dokters die over de schreef gingen. Het is in principe mogelijk dat daardoor broer en zus met elkaar trouwen met het grote risico om kinderen te krijgen met aangeboren gebreken. Het lijkt me voor de boreling niet leuk om bij genetisch onderzoek te horen dat zijn vader en moeder broer en zus zijn.