Digitale bouwdossiers van Breukelen, Kockengen en Nigtevecht

0
71


Maandag 25 april, heeft de gemeente Stichtse Vecht een deel van hun bouwdossiers aan ons overgedragen. Het betreft de volgende plaatsen / voormalige gemeenten: Breukelen,-Nijenrode (1906-1948, Breukelen (1949-1988), Kockengen (1935-1988) en Nigtevecht (1943-1988)
Deze dossiers zijn gedigitaliseerd. Dit betekent dat wij je deze via mail kunnen toesturen.

Hoe kan ik zoeken in de bouwvergunningen? Afhankelijk van het bouwjaar kun je bepalen of je bouwdossier bij ons aanwezig is of dat het nog bij de gemeente Stichtse Vecht op te vragen is. Dit varieert per woonplaats.  De eerste stap is bepalen of het bouwdossier bij ons aanwezig is. Dit kan via ons overzicht beschikbare bouw- en hinderwet-vergunningen per gemeente. Vervolgens kun je op onze site zoeken op adres. Als er een dossier beschikbaar is, kun je inzage aanvragen via ons aanvraagformulier. Als het bouwdossier digitaal aanwezig is, sturen wij deze naar je op via mail. Anders plannen wij met je een afspraak in voor fysieke inzage op onze studiezaal.

Bouwvergunningen zijn een veel geraadpleegde bron voor mensen die de geschiedenis van hun huis onderzoeken. Bouwvergunningen zijn vaak de eerste en meest gemakkelijke stap in het ontrafelen van de verbouw- en bewoningsgeschiedenis van een pand omdat de dossiers met de vergunningen informatie geven over zowel de bewoner als de gemaakte aanpassingen.

De woningwet van 1901 zorgde ervoor dat het vanaf toen verboden was om zonder bouwvergunning van de gemeente woningen te bouwen of bestaande woningen te verbouwen. Vanaf dat moment werden in veel gemeenten stelselmatig series bouwvergunningen aangelegd. Ook vóór invoering van de woningwet gold in sommige gemeenten al een verplichting om vergunning aan te vragen en tekeningen van de geplande werkzaamheden aan te leveren. Deze aanvragen en tekeningen werden echter vaak opgeborgen in series ingekomen stukken in het gemeentearchief en niet als aparte serie behandeld. Op een later moment zijn in deze aanvragen uit de serie ingekomen stukken gelicht en toegevoegd aan het bestand bouwvergunningen. Het is daarom dat in de bouwvergunningentoegang archiefstukken zijn te vinden van vóór de invoering van de woningwet, namelijk al vanaf het jaar 1881.

RHC Vecht en Venen