Delft: notariële aktes vanaf 1580 tot 1935

0
319

Alle notariële aktes van 1850 – 1935 zijn ingescand en als zodanig beschikbaar. Het zoeken in een grote berg scans is monnikenwerk. Om dit zoekwerk gesmeerd te doen verlopen moeten alle aktes geïndexeerde worden, d.w.z. er moet een link gelegd worden tussen mogelijke opzoekwoorden en inhouden van de scan. Denk hierbij aan (voor- en achter)naam, plaats van geboorte, huwelijk, overlijden, jaartallen van gebeurtenissen, etc.

Het stadsarchief Delft is druk bezig met deze klus. Met een groep van zo’n 50 vrijwilligers wordt dit indexeerwerk systematisch uitgevoerd. Inmiddels is al 30% van de notarisstukken geïndexeerd. Indexeren gebeurt thuis achter je eigen computer. Een indexeerder krijgt een scan te zien en een formulier met invoervelden voor mogelijke zoekwoorden die in deze scans kunnen voorkomen. Het werk bestaat uit het zorgvuldig invullen van de invoervelden met de gegevens uit de scan. Zo zullen hier velden zijn voor de namen van de notaris en de persoon/personen waar deze akte op van toepassing is. Verder het onderwerp van de akte: een verkoop, erfenis, beschrijving van een inboedel, huwelijkse voorwaarden, etc.
Vervolgens wordt elk formulier door een tweede persoon (de controleur) gecontroleerd voordat de ingevulde gegevens opgenomen worden in de grote database waarin bezoekers van de site kunnen zoeken.

Hebt u zelf belangstelling voor dit indexeerwerk of wilt u er meer van weten kijk dan op de website van het stadsarchief Delft of geef u op voor deelname aan een van de projecten.