De zeven dochters van Eva

0
614

Wie meer wil weten van over de ontdekking van het bestaan van mtDNA is dit boek een must om te lezen. ‘De zeven dochters van Eva’ heeft als ondertiteling ‘van welke oermoeder stammen wij af?’ En met wij bedoelt de schrijver: wij, Europeanen. De schrijver van het boek is professor Bryan Sykes en toentertijd als geneticus verbonden aan het beroemde Institute of Molecular Medicine in Oxford. Hij is inmiddels met emeritaat.

Zijn fascinerende ontdekking dat mitochondriaal DNA (mtDNA) onveranderd overerft volgens de vrouwelijke lijn, brengt hem tot zijn theorie dat wij Europeanen allemaal afstammen van slechts zeven oermoeders, die weer afstammelingen zijn van de mitochondriale EVA. Zeven mtDNA-varianten (haplogroepen) die zijn te herleiden op het mtDNA van volkeren die tussen 50.000 en 40.000 jaar geleden Europa binnentrokken.

Het boek gaat over de geschiedenis van de wereld zoals die wordt geopenbaard door de genetica. Het laat zien hoe de geschiedenis van ons soort, homo sapiens, wordt vastgelegd in de genen, die onze afstamming laten teruggaan tot het verre verleden, dat niet terug is te vinden in geschriften en inscripties. Deze genen vertellen een relaas dat meer dan 150.000 jaar geleden begint en waarvan de laatste hoofdstukken schuilgaan in de cellen van ieder van ons.

Aan het eind van het boek gebruikt hij zijn ontdekkingen om voor elk van de 7 clanmoeders een soort biografie te beschrijven met gefingeerde namen, maar wel gebaseerd op de aanduiding van hun haplogroep (bijvoorbeeld de naam Xenia voor de eerste vrouw behorende tot de haplogroep X).

Ondanks dat het boek al in 2002 is geschreven is het nog steeds van grote waarde ook al zijn er sindsdien nieuwe ontwikkelingen geweest.

Dit boek en het boek ‘Onze vroegste voorouders’ zijn heerlijk complementair aan elkaar en geeft over en weer verduidelijking.
Jan Buzepol