De website Open archieven

0
1111

Een zeer veel omvattende website. Open archieven is een website voor het vinden van genealogische gegevens in Nederland en België, ontwikkeld door Bob Coret . Ze bestaat voornamelijk uit burgerlijke stand , kerkregisters en bevolkingsregisters , maar er zijn ook veel andere soorten gegevens in opgenomen. Genoemd worden o.a. militieregister, scheepssoldij, politieregister, slavenregister en kadaster. Naast akten van het Nationaal Archief en van alle Regionaal Historische Centra bevat OpenArch gegevens zeer vele instellingen. Wat opvalt bij Open Archieven is dat er maar één zoekveld is, maar dat betekent niet dat je niet op twee personen kan zoeken. In het zoekveld kan je een eenvoudige of vrij complexe zoekterm plaatsen.

Openarch.nl is innovatief en een aggregator van open historische data. Zoals aggregatie van data uit bestanden van archieven en verenigingen van ca 250.000 miljoen (niet-unieke) records, uit archieven zoals burgerlijke en kerkelijke registers. Veel records zijn gekoppeld met scans in archieven of andere websites zoals FamilySearch. Records zijn ook gekoppeld aan online biografieën, online grafsteenwebsites en online stambomen. Contextinformatie wordt daar waar mogelijk toegevoegd zoals gegevens van historische weerstations, volkstellingen en historische kaarten. Er is uiteraard een link met FamilySearch . Open Archives heeft een partnerschap met FamilySearch, wat betekent dat sommige van hun records beschikbaar zijn gesteld op FamilySearch.

Het zoeken is Open archieven is in principe kosteloos, echter de verschillende zoek mogelijkheden zijn enigszins beperkt, een betere zoek mogelijkheid verkrijgt men door een abonnement af te sluiten, het zoeken met de beperkte mogelijkheden is goed te doen. De prijs van het Open Archieven abonnement is afhankelijk van het aantal persoonsvermeldingen op Open Archieven op het moment van afsluiten. In verschillende, korte, YouTube video’s wordt getoond hoe een en ander werkt.