De UGT2A1/UGT2A2 locus wordt geassocieerd met COVID-19-gerelateerde anosmie

0
47

“In een eerder referaat melde ik dat de grote DNA-bedrijven op basis van hun grote DNA-databestanden, de mogelijke DNA-kenmerken gingen opsporen om de verschillen in vatbaarheid en klinische verschijningsvorm te achterhalen. De eerste resultaten komen nu binnen. Onderzoekers van 23andMe hebben een nieuwe genetische variant geïdentificeerd die geassocieerd wordt met COVID-19 veroorzaakt verlies van geur en smaak.

Verlies van geur en of smaak – ook wel anosmie genoemd – is een kenmerkend symptoom van COVID-19. Het is vaak de vroegste indicatie van infectie en in sommige gevallen het enige symptoom. Een persoon met één exemplaar van de variant heeft ongeveer 11,5 procent meer kans om zijn reuk- of smaakvermogen te verliezen als hij geïnfecteerd is in vergelijking met iemand met nul kopieën.

“Voor deze bevindingen gebruikten de onderzoekers opnieuw gegevens van meer dan een miljoen mensen die toestemming hebben gegeven om deel te nemen aan de COVID-19-studie van 23andMe. Door de verschillen in het genoom te onderzoeken tussen COVID-19-gevallen die wel en geen verlies van smaak of geur ondervonden, identificeerden onze wetenschappers een associatie op chromosoom 4 in de buurt van de reukgenen UGT2A1 en UGT2A2.

Verlies van reukvermogen is een kenmerkend symptoom van infectie met SARS-CoV-2. Specifieke mechanismen die infectie koppelen aan verlies van geur worden echter slecht begrepen. Met behulp van zelf gerapporteerde symptoomgegevens van de 23andMe COVID-19-studie beschrijven zij de demografische patronen die verband houden met COVID-19-gerelateerde anosmie. Men vindt dat het symptoom vaker wordt gerapporteerd bij vrouwen en jongere respondenten, en minder vaak bij die van Oost-Aziatische en Afro-Amerikaanse afkomst in vergelijking met die van Europese afkomst. Deze resultaten kunnen licht werpen op de biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan COVID-19-gerelateerde anosmie.