Brabants archief ontvangt register met ruim 600 veroordeelde oorlogsmisdadigers

0
25

“De behandeling van NSB-ers na de oorlog is een grijze bladzijde bij de bevrijding. Een ‘historisch waardevol’ register met gegevens over ruim 600 veroordeelde oorlogsmisdadigers die na de oorlog in de koepelgevangenis van Breda zaten, werd overhandigd aan het Brabants Historisch Informatie Centrum. Het lag op een zolder te vergaan.

Het ziet er uit als een groot, saai, wat aangevreten ouderwets schrift. Binnenin staan lange, handgeschreven lijsten met gegevens van ruim 600 Nederlandse en Duitse oorlogsmisdadigers die tussen 18 april 1947 en 16 augustus 1957 in de Bredase koepelgevangenis terechtkwamen.”

Deze oorlogsmisdadigers waren betrokken bij het opsporen van Joodse onderduikers, vervoer naar concentratiekampen, opsporen van verzetslieden en maakten zich schuldig aan lichamelijk en psychisch mishandelen en martelen.
Dit register bevat de namen, beroep, leeftijd en activiteit waaraan ze zich schuldig gemaakt hebben. Er staan honderden Nederlandse en Duitse oorlogsmisdadigers vermeld in het register.