BHIC: Ruim 51.000 personen toegevoegd aan de Brabantse gevangenisregisters (1821-1922)

0
453

Sinds korte tijd staan er allerlei nieuwe gegevens uit Brabantse gevangenisregisters online in onze stamboomzoekmachine. Van kruimeldief tot moordenaar, van wanbetaler tot vechtjas, je komt ze allemaal tegen in de gevangenisarchieven. Duik mee in de zelfkant van ons Brabant!

Een groot deel van Brabantse gevangenisinschrijvingen stond al in deze database, maar nu zijn daar nog ruim 51.000 personen aan toegevoegd. Een schat aan genealogische informatie is daarmee in één klap op naam doorzoekbaar geworden. Met behulp van de gekoppelde scans van de originele inschrijving neem je bovendien eenvoudig een kijkje in de details van de opsluiting.

Het gaat om boeken waarin iedere nieuwe gevangene per gevangenis werd ingeschreven. In deze boeken vind je dus alle namen terug van mannen, vrouwen, kinderen en militairen die tussen grofweg 1821-1922 in een Brabantse gevangenis opgesloten zaten. Niet alleen hun namen komen erin voor, ook werd genoteerd waar zij vandaan kwamen, waarom zij gevangen zijn gezet, hoe oud zij waren en nog veel meer. Gevangenen uit binnen én buitenland werden ondergebracht in Brabantse gevangenissen. Al met al bieden de registers informatie over mensen en voorouders die vaak niet uitgebreid te vinden zijn in officiële documenten. Het is daardoor een prachtige bron voor wetenschappers zoals historici en criminologen, en voor stamboomonderzoekers.

Dat levert dan ook bijzondere inschrijvingen op. Zoals de inschrijving van bezembinder Hendrik de Wit uit Breda. De leeftijd van deze Hendrik werd meerdere keren aangepast in zijn inschrijving omdat hij na een paar jaar steeds opnieuw werd ingebracht. Of bijvoorbeeld de veroordeling van militairen ‘tot de kruiwagen’ ofwel het verrichten van grondwerk, geketend aan een kruiwagen. Naast inschrijvingen komen sommige gevangenen ook voor in zogenoemde signalementsregisters. Daarin werden hun uiterlijke kenmerken werden beschreven tot en met opvallende littekens aan toe. Op die manier kun je je zonder foto’s toch een beeld vormen van vroegere personen.

Het doorzoekbaar maken van deze data gebeurde natuurlijk niet vanzelf. Onze bijzondere dank gaat uit naar de tientallen vrijwilligers die via website HetVolk.org digitaal hun steentje bijdroegen aan de invoer van deze registers. En een bedankje voor onze collega’s Ester en Anton, die de gegevens uploadden naar de zoekmachine zodat websitebezoekers er zelf mee aan de slag kunnen.

Klik hier voor meer informatie over de gevangenisregisters. Liever direct beginnen met een zoektocht naar ingesloten voorouders? Dat kan via de stamboomzoekmachine op onze website.

*) Met dank ook aan Vincent van de Griend voor zijn input