Betekenis van etniciteitsschattingen?

0
201

Tot voor kort hadden etniciteitsschattingen maar weinig betekenis omdat de techniek nog niet geëvolueerd was en de schattingen vaak onvolledig of onjuist waren. De laatste tijd weet men de referentiepopulaties uit te breiden en te verfijnen. Referentiepopulaties zijn de gegevens uit de beschikbare databestanden van een bedrijf met wie men uw gegevens vergelijkt. Ieder bedrijf heeft zijn eigen databestand en de kenmerken van dit bestand zijn afhankelijk van de gegevens die men krijgt toegestuurd en die men in de loop der tijd in de eigen database heeft opgenomen. Een bedrijf dat zijn gegevens uit het verenigd koninkrijk ontvangt is natuurlijk op dit gebied betrouwbaarder dan etnische gegevens die overwegend afkomstig zijn van het Oost Europese gebied. Door deze uitbreiding en verfijning van de referentie database kan men nu de genealogische DNA bevindingen bij de interpretatie soms opsplitsen in meer dan duizend verschillende etnodemografische groeperingen.

Dit betekent dat nu de etniciteitsresultaten veel nauwkeuriger zijn en aanwijzingen kunnen geven over een onduidelijke familiegeschiedenis. Bij het vastlopen van een onderzoek kunnen etniciteitsresultaten nu wellicht helpen als een eerste stap bij de opheldering van problemen bij het onderzoek. Maar pas op, ook al vindt men aanprijzingen over de etnische afkomst, wees dan toch voorzichtig met de interpretatie. Want etnische aanwijzingen geven geen tijdstempel. Bij 23andMe kan men een Ancestral Timeline bekijken om te zien hoe ver terug een relatie bestaat en de etnische locaties, maar bij andere bedrijven moet men raden.

Zowel 23andMe als AncestryDNA bieden extra aanvullingen op uw etniciteitsresultaten die helpen om de oorsprong van uw voorouders in een specifieker tijdsbestek te plaatsen. Bij 23andMe kunt u deze meer specifieke aanwijzingen in de tijd vinden, AncestryDNA richt zich meer op migratiepatronen.

Waar zijn de verschillen etnicitteitsproviders sterk in? Family Tree DNA heeft bijvoorbeeld geen etniciteitscategorie specifiek voor Ierland. Dus zelfs als je 100 procent Iers bent, zal men de term “Iers” niet vinden in de DNA-testresultaten. Dat resultaat is technisch accuraat, maar te breed om interessant of nuttig te zijn. De beste etniciteitsschattingen komen van het bedrijf dat meer specifieke voorouderlijke populatie(s) als referentiepopulatie heeft. Elk van de grote bedrijven geeft een volledige lijst van hun referentiepopulaties. Men kan dus via die lijst controleren welk bedrijf het beste is voor uw specifieke mix van erfgoed.

Vrijwel alle grote bedrijven zijn goed in het bieden van een basisachtergrond wanneer het de West-Europese afkomst betreft. Sommige bedrijven excelleren ook uit in andere delen van de wereld.

Hier is een kort overzicht van de grote bedrijven en hun expertisegebieden:

•         23andMe: Oost-Europese of Zuid-/Midden-Amerikaanse afkomst

•         AncestryDNA: DNA Migrations tools die onderzoekers helpen te bepalen waar hun voorouders waren in de afgelopen 200 jaar, en welke grotere bewegingen van mensen ze mogelijk deel uitmaakten van

•         Living DNA: Het Verenigd Koninkrijk, met 21 subsets die daar meer gedetailleerde resultaten opleveren (bijv. 12 procent Northumbershire, 6 procent Devon)

•         MyHeritage DNA: Vijf Joodse referentiepopulaties, plus enkele andere unieke populaties zoals Inuite.

Welk bedrijf men ook kiest, wees voorbereid op wijzigingen en updates. Etniciteitsschattingen zijn een lopend onderzoeksgebied dat steeds nieuwe data aan oude gegevens toevoegt. Zo is het mogelijk wanneer in een bestand meer gegevens komen men bijvoorbeeld de Ierse afkomst kan preciseren terwijl in oude referentiegegevens men Brits werd beschouw. Etniciteitsschattingsmachines bij de DNA-testbedrijven geven dan andere schattingen door toevoeging van meer gegevens in de referentiepopulatiegegevens. AncestryDNA heeft bijvoorbeeld onlangs een update uitgebracht voor hun etniciteit, waar plotseling, van de ene op de andere dag, veel mensen aanzienlijk meer Schots werden Een van de manieren waarop referentiepopulaties etniciteit beïnvloeden, is in de manier waarop een bedrijf de wereld categoriseert. In eerdere categorisering van de resultaten van Ancestry, brachten ze het hele Verenigd Koninkrijk in één groep,  Met de update hebben ze nu vier groepen: Engeland en Noordwest-Europa, Ierland, Schotland en Wales. Dus als je erfgoed hebt op een van deze plaatsen, dan is het bijna zeker dat er iets aan de schatting zal veranderen. Naarmate de referentie populatie zich uitbreidt worden de tests gevoeliger en kan men steeds meer vertrouwen hebben in de duiding van deze kleinere ethno-geografische regio’s