Atlas of Mutual Heritage

0
105

In de Atlas of Mutual Heritage kan iedereen zoeken naar informatie, kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen van VOC- en WIC-plaatsen overzee. De database groeit nog steeds en is nu uitgebreid met informatie over expedities en reizen. De Atlas of Mutual Heritage (AMH) bestaat al sinds 1996 en is daarmee de oudste erfgoeddatabase van Nederland. De Atlas is bedoeld voor iedereen, van scholieren en algemeen geïnteresseerden tot erfgoedprofessionals en academici uit binnen- en buitenland. En nadrukkelijk ook voor bewoners van alle gebieden waar Nederland een gedeeld verleden mee heeft. 

Zo zijn bijvoorbeeld de vroegste afbeeldingen van Maori uit het reisjournaal van Abel Tasman te zien. Enkele van de meest waardevolle beschrijvingen en afbeeldingen van de oorspronkelijke bewoners van Vuurland en Zuid-Patagonië zien we terug in de reisbeschrijvingen van vroege Nederlandse expedities, zoals die van Mahu en Cordes en Spilbergen. En de enige betrouwbare tekeningen van levende dodo’s bevinden zich in het reisverslag van het schip Gelderland.

Schetsen van dodo’s aan boord schip Gelderland 1601

De Atlas of Mutual Heritage is het resultaat van een langdurige samenwerking tussen het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum en de Koninklijke Bibliotheek. De database bevat momenteel meer dan 8.500 afbeeldingen uit 28 archieven, bibliotheken en musea wereldwijd. Daarnaast telt de database 1.500 beschrijvingen van plaatsen en expedities.

zie: Nationaal Archief – Lancering vernieuwde Atlas of Mutual Heritage