Archief West-Friesland digitaliseert bouwdossiers

0
65

Op vrijdag 16 juli is bij het Westfries Archief het startsein gegeven voor een meerjarig regionaal digitaliseringsproject. 660 meter archiefdozen, ruim 168.000 bouwdossiers uit Westfriesland, bestaande uit ruim 1,5 miljoen documenten uit de periode 1902-2010, worden digitaal beschikbaar.

Binnen de muren van het Westfries Archief staan honderden meters papieren bouwdossiers. Dagelijks worden bouwdossiers aangevraagd en vooral de bouwtekeningen zijn daarbij zeer gewild. Wie een bouwtekening of dossier wil inzien, kan via www.westfriesarchief.nl een afspraak maken voor inzage op de studiezaal. Jongere bouwdossiers bewaren de gemeenten nog zelf bewaard en zijn daar opvraagbaar.

Binnenkort kan dat dus allemaal digitaal!

Door de bouwdossiers nu allemaal te digitaliseren zijn de bouwtekeningen tot het jaar 2010 straks direct via onze website in te zien. Aanvullende documenten uit het dossier, zoals de aanvraag en de vergunning, kunnen digitaal worden aangevraagd.

Het Westfries Archief heeft voor de digitalisering van de documenten een overeenkomst gesloten met de ervaren en gespecialiseerde onderneming GMS. GMS is een echt familiebedrijf. Sinds de oprichting in 1982 is het bedrijf in de loop der jaren doorgegroeid tot een expert op het gebied van scannen van grote volumes op zeer hoge kwaliteit.

De digitale exemplaren van de bouwdossiers zullen wij bewaren binnen de intelligente opslagvoorziening van onze regio: het Westfries eDepot. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de dossiers in de nabije én verre toekomst veilig digitaal opgeborgen en in te zien zijn.

bron: Westfries Archief