Archief van Joodse familie Van Dijk uit Zaltbommel online toegankelijk bij Regionaal Archief Rivierenland

0
85

Het archief van de Joodse familie Van Dijk uit Zaltbommel is door het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel online toegankelijk gemaakt. Bob van Dijk was een van de overlevenden van de razzia op hotel Gottschalk in juli 1944. Hij wist samen met Alex Hes te ontsnappen naar Brabant. Het familiearchief, dat Van Dijk in 1997 schonk aan het toenmalige Streekarchief Bommelerwaard, vertelt ook het verhaal over de naoorlogse juridische strijd om de geroofde bezittingen weer terug te krijgen. Bob van Dijk overleed in 2001 in Den Bosch. De Amsterdamse kleermaker Salomon Abrahamson overleed tijdens zijn onderduik in Zaltbommel. Bij een verbouwing van het voormalige hotel Gottschalk, de laatste jaren restaurant Quo Ching,  zijn onlangs papieren van hem gevonden.

Dit archief is bijeengebracht door Bob, eigenlijk Benjamin, van Dijk. Hij was de enige zoon van Isidoor (‘Ies’) van Dijk, die voor de oorlog een goed lopende textielzaak in het pand Gasthuisstraat 14 te Zaltbommel bestierde. Het gezin Van Dijk dook samen met leden van het gezin van Arnold Hes en een aantal Amsterdamse familieleden van Hes in 1942 onder in Hotel Gottschalk. Dat verhaal is elders op de site van Mikwe te lezen. Vader Ies van Dijk moest na de oorlog een jarenlange strijd leveren om compensatie te krijgen voor de tegoeden en eigendommen die de Duitsers van hem hadden afgenomen. Daarnaast was er nogal wat beschadigd tijdens de oorlog.

Bob van Dijk was een verwoed fotograaf en verzamelaar van foto’s over het Joodse leven in Zaltbommel. Aan hem danken we unieke foto’s, die voor een groot deel in de collectie van het Joods Historisch Museum worden bewaard. Een aantal daarvan is voor de website van Mikwe gebruikt.

In het gedigitaliseerde archief zijn ook de fotokopieën opgenomen van de albums met herinneringen en foto’s die Bob van Dijk samenstelde. Hij vond het belangrijk om de familiehistorie door te geven, in de eerste plaats aan zijn dochter, maar eveneens meer in het algemeen aan de aanstormende generaties

De bezittingen van Salomon Abrahamson die driekwart eeuw verborgen bleven, worden opgenomen in de expositie van het Mikwe aan de Minnebroederstraat in Zaltbommel. De bijzondere documenten zijn te zien in het museum in het voormalige badhuis van de verdwenen synagoge.