Archief van en over pater Titus Brandsma is gedigitaliseerd, met hulp van Friese bedrijven

0
56

De collectie van en over pater Titus Brandsma van het Archief- en Documentatiecentrum R.K. Fryslân (ADRKF) is volledig gedigitaliseerd. Het gaat om 12.928 scans. Unieke persoonlijke brieven en gedichten, maar ook complete boeken zijn nu online te raadplegen.

Het geheel is fysiek – 2,5 meter breed. Het omvat het familiearchief van Titus Brandsma (1881-1942), dat door de nazaten van Titus’ is geschonken. Het archief bestaat uit brieven en ansichtkaarten aan zijn familie, maar bevat ook foto’s, gedichten en andere publicaties. Daarnaast had men al de beschikking over archieven van de historici Henk Andela en Henk Aukes, en allerlei krantenartikelen die zijn verschenen na het omkomen van Brandsma in Dachau in 1942. Bovendien is het archief van de herdenkingscommissie ”Titus Brandsma 1942-1992” nu gedigitaliseerd, evenals de documentatie van de ”Zaligverklaring Titus Brandsma”.

„Ongeveer 10 procent, zo’n 2400 bestanden, is nu openbaar te raadplegen. Niet alles dus. Maar van alle stukken is nu wel een digitale inventarislijst beschikbaar, waarbij geput werd uit het werk van secretaris Henk Nota van het Bolswarder archief.

Toch is wat nu al wél te bekijken is, heel waardevol, zegt De Vries. „Je krijgt een heel persoonlijk inkijkje in wie Titus was. Bijvoorbeeld door de 240 brieven en ansichtkaarten van hem en enkele van zijn zus Siebrigje. Je ziet hoe Titus een betrokken familielid is, terwijl we hem nu vooral kennen als publiek figuur: als professor, journalist, iemand die opkwam voor de Friese taal en als verzetsheld.”

https://frieschdagblad.nl/geloven/