Voor beginners: De LDS-kerk en de genealogie

0
432

Op 6 april 1830 werd in de Amerikaanse staat New York De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Engels: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, afgekort LDS) gesticht door Joseph Smith Jr., die Het boek van Mormon gepubliceerd had. De leden geloofden in de bijbel en in het boek van Mormon. In de 19e eeuw werden deze volgelingen daarom ook Mormonen genoemd. Meer uitleg in wikipedia.

In 1894 richtte de Kerk de Genealogical Society of Utah (GSU) op, inmiddels FamilySearch genaamd, om genealogische gegevens te verzamelen, te  bewaren en beschikbaar te stellen met als primaire doelstelling de mogelijkheid van doop na de dood van aangemelde genealogische gegevens. Het is sindsdien de grootste genealogische  organisatie ter wereld geworden vooral dank zij de geloofsijver van de gelovigen. Toen de mogelijkheid van microfilmen beschikbaar kwam, heeft men niet geaarzeld van de mogelijkheid gebruik te maken.

Al in 1938 begon de Kerk met het microfilmen van genealogische bronnen.  Internationaal wordt er met ruim 10.000 nationale archieven, kerken en bibliotheken samengewerkt. In ruil voor het filmen van alle bronnen uit meer dan 110 landen ontvangen de samenwerkende archieven een eigen kopie op microfilm. In veel archieven werden deze microfilms te beschikking gesteld, die dan met de passende scan-apparatuur kon worden gelezen en gefotografeerd. Vaak waren deze afbeeldingen niet erg duidelijk. Daarnaast kon men ook microfilms bestuderen bij veel LDS-kerken, waar apparatuur beschikbaar was en waar men tevens filmrollen van alle andere landen kon inzien. In Nederland zijn vooral in de naoorlogse periode veel data gemicrofilmd. Op dit moment heeft men in Nederland toegang tot 8,5 miljoen scans van DTB’s, 37,6 miljoen scans uit de periode van de Burgerlijke Stand en zo’n 4 miljoen scans van Bevolkingsregisters. De scans betreffen meestal een opgeslagen boek met een linker (verso) en  rechter (recto) pagina. Bij de burgerlijke stand gegevens staan er 2 of 3 geboorte- of overlijdensakten per pagina,  en één huwelijksakte per pagina of twee pagina’s. In de DTB periode zijn dat soms 5 akten per pagina, maar dat kunnen er ook wel 20 zijn. Verder bevatten veel boeken ook de tienjaren tafels. In één film kunnen doop, trouw,  overlijden en geboorte, overlijden, huwelijk en niet te vergeten huwelijkse bijlagen staan. Het zoeken vraagt enige ervaring om in te schatten op welke scan een  bepaalde datum voorkomt. 1 juli is niet altijd op helft van aantal akten van dat  jaar. Natuurlijk geeft het aktenummer (staat bij WieWasWie vermeld) je enig houvast.

Bewerking artikel Kennemerland 2020 nr 3